Bas Keursten

Bas zit op ons bankje

Bas heeft altijd in de horeca gewerkt en voelt zich thuis bij restaurant Hemelse Modder waar hij nu ruim een jaar werkt. Ooit wilde hij dierenverzorger of kleuterleider worden maar hij heeft zijn plek gevonden en geniet van zijn werk. De gezelligheid van de horeca neemt hij mee naar huis.

bas-hemelse-modder.jpg
 
Hoe ben je bij Hemelse Modder terecht gekomen?
Ik ken Hemelse Modder al heel lang en kwam hier regelmatig eten. In november 2018 was ik op zoek naar een nieuwe baan en toen heb ik een open sollicitatie gestuurd. Al heel snel werd ik uitgenodigd voor een gesprek en aangenomen. Ik bleek het goed te hebben getimed want in januari zouden mensen weggaan en ik kon fulltime aan de slag.
 
Waarom Hemelse Modder?
Bij mijn vorige werkgever wilde ik graag weg. Ik ben gaan zoeken op internet welke restaurants populair zijn en welke restaurants bij me zouden kunnen passen. De nieuwe restaurants spreken me minder aan. In het begin wil iedereen daar werken maar ze gaan even makkelijk een half jaar later weer naar het volgende nieuwe restaurant. Ik zocht een restaurant dat de tand des tijds heeft doorstaan en zijn sporen heeft verdiend. In de zomer van 2018 heb ik hier met drie nichtjes gegeten. We hadden toen een heerlijk plekje op het terras en fijne avond. Hemelse Modder zat nog vers in mijn geheugen en kwam heel natuurlijk op mijn lijstje van restaurants waar ik wilde werken.
 
Heb je een opleiding in de horeca gevolgd?
Ik ben opgegroeid in Limburg en daar heb ik drie jaar mbo-horeca gevolgd en toen ben ik naar Amsterdam verhuisd. Daar heb ik een hbo-opleiding tot leraar in de horeca gevolgd maar dat lag me niet helemaal. In het derde jaar koos toch voor werken in plaats van studeren. In de praktijk heb ik nog veel plezier van deze opleiding. Ik heb er veel geleerd.
 
Je koos dus vrij jong voor de horeca?
Op de middelbare school ben ik twee keer blijven zitten en toen moest ik van school en al vrij jong kiezen wat ik verder ging doen. Ik heb altijd affiniteit gehad met de horeca. Mijn eerste bijbaantje was bij het plaatselijke Chinese restaurant. Het voelde natuurlijk goed om voor de horecaopleiding te kiezen. In het eerste jaar krijg je alle vakken maar voor mij was het altijd al duidelijk dat ik geen kok zou worden maar zou kiezen voor de specialisatie bediening.
 
Waarom de bediening?
Dat ligt me. Het sociale element, de omgang met mensen vind ik leuk. Meehelpen een fijne sfeer creëren en er komt zelfs een bepaalde vorm van zorgzaamheid bij kijken. Je wilt dat gasten een fijne avond hebben en de tijd even vergeten. Ik voel goed aan bij welke mensen ik wel of juist niet een grapje moet maken. Ik merk of mensen behoefte hebben aan wat meer of minder aandacht. Ik vind het leuk om gasten te lezen en daarop in te spelen. 
 
Hoe doe je dat als je zelf wat minder goed in je vel zit?
Dat vangen we met elkaar op. Je merkt het aan iemand. Als ik zelf niet zo’n goeie dag heb, merk ik dat als de gasten komen, ik een knop kan omzetten. Mensen komen voor een gezellige avond en die ga ik niet vermoeien met eventueel een slecht humeur van mij. Ik wil niet zeggen dat ik dan een rol speel maar in de bediening sta je wel op een soort podium. Je moet elke avond een ‘Oscar-winning performance’ willen geven.
 
Wat wilde je als kleine Bas later worden?
Op de lagere school had je van die vriendenboekjes en daarin schreef ik altijd dat ik dierenverzorger of kleuterleider wilde worden. Dierenverzorger zou ik nu nog wel leuk hebben gevonden, kleuterleider ‘not so much’.
 
Een echte kok ben je dus niet?
Ik kan prima koken en kook ook voor mezelf. Ik ben niet iemand die dinnerparty’s gaat organiseren. Ik ben meer van de borrelparty’s. Ik nodig wel vrienden uit om te komen eten. Ik maak dan eenvoudige eenpans-, pasta- of rijstgerechten.
 
Wat vind je leuk aan werken bij Hemelse Modder?
De werksfeer is echt heel goed. In de bediening werken we met veelal ervaren mensen en dat maakt het werken bijna ontspannen. De interactie met de keuken verloopt soepel. Er is veel collegialiteit en we begrijpen elkaars humor. Ik ga echt met veel plezier naar mijn werk. Geen dag is hetzelfde.
 
Heb je horecatrekjes die je mee naar huis neemt?
De gezelligheid van de horeca, die neem ik mee naar huis.
 
Heb je een favoriet gerecht?
De hartige tarte tatin van rode biet en appel die nu op de kaart staat, vind ik echt lekker. En de kroketjes van konijn.
 
Heb je een favoriet drankje?
Gin-Tonic en droge witte wijn.

Meer interviews