Dancan Nienhuis

Duncan zit samen met Bas op ons bankje en vertelt dat de liefde met Hemelse Modder in maart 2000 is begonnen. Sinds die tijd levert zijn bedrijf ATL Seafood alle vis aan ons. Bas is de vaste chauffeur die de vis elke dag vers bezorgt. Hij stapt na het maken van de foto weer in de auto en Duncan praat met ons over zijn favoriete vis, hoe hij begon als kok en hoe hij de keuken verruilde voor de visafslag.

duncan-van-atl-seafood.jpg 

Hoe ben je in de vis sector terecht gekomen?

Heel vroeger wilde ik straaljagerpiloot worden maar dat is erg lang geleden. Mijn familie heeft altijd in de horeca gewerkt en al snel voelde ik mijn enthousiasme voor koken. Ik heb jaren als kok gewerkt in diverse restaurants. Op een bepaald moment heb ik me tot doel gesteld dat ik wel wilde blijven koken maar niet meer in de keuken. Ik heb altijd een passie voor vis gehad en zo ontstond het idee om vis te gaan leveren aan horecabedrijven.

Kun je ons iets meer over je bedrijf vertellen?

ATL Seafood is een middelgroot bedrijf uit IJmuiden dat gespecialiseerd is in het leveren van verse vis aan restaurants. Wat ons bijzonder maakt, is dat we zijn opgericht met als uitgangspunt: koks voor koks. Wij kijken met het oog van de kok en zijn dus op zoek naar beleving. Daarom willen we bijvoorbeeld weten wie de bron is. Welke visser heeft de vis gevangen.

Wij kopen elke dag op vier visafslagen in Europa. Elke visser levert daar in de nacht zijn waar aan en die wordt diezelfde dag geveild. Wij weten inmiddels van welke boten wij willen kopen. Met die vissers hebben een band opgebouwd.

We zijn ook een modern bedrijf dat werkt volgens de hoogste standaarden die gelden in de foodsector. We voldoen dus aan alle voorwaarden ten aanzien van hygiëne, voedselveiligheid etc. Als je bij ons binnenkomt, ziet het er zelfs een beetje hightech uit. 

 atl-seafood-productie.jpg

Wat is je favoriete vis?

Dat is kabeljauw. Ik ben bijvoorbeeld verzot op kabeljauwrug in de boter, eenvoudig klaargemaakt met een beetje grove mosterd en wat zout en peper.

Wat betekenen de verschillende keurmerken?

Voor consumenten zijn ASC (kweekvis) en MSC (wilde vis) de belangrijkste keurmerken. Dit top-keurmerk is voor steeds meer soorten vis beschikbaar. Dat is overigens typisch Hemelse Modder. Jullie kiezen altijd voor de keurmerk-vis. Het waarborgt strenge controle op transparantie en duurzaamheid. Het keurmerk geeft daarmee de garantie dat de visser zich houdt aan regels om overbevissing tegen te gaan en dat hij maatregelen neemt voor het behoud van het ecosysteem.  

Wat vind je het leukste aan je werk?

De omgang met mensen. Het praten met koks over eten en het maken van een mooi visgerecht. Het servicegericht bezig zijn, zit me in het bloed. Toen ik in restaurants werkte, vond ik het leuk om gasten blij te maken met een goed bord eten. Wat ik nu leuk vind, is de koks te helpen en adviseren. De juiste vis in het juiste seizoen.

Hoe heb je Hemelse Modder zien veranderen door de jaren heen?

Door de jaren heen heb ik het restaurant uiterlijk natuurlijk met de tijd mee zien veranderen maarwat me vooral opvalt, iseen constante aandacht voor kwaliteit. Onze relatie verliep altijd in een goede sfeer en nette omgang. Er werken bij jullie gemotiveerde mensen, echte professionals, die de beste kwaliteit willen en altijd op zoek zijn naar vernieuwing.

Ben je thuis nog de kok?

Nou nee, mijn vrouw kookt elke dag heerlijk! Op zondag draaien we vaak de rollen om. Ik heb ook veel vrienden die graag koken. Dus dan gaan de vrouwen vast aan een wijntje en dan koken wij. De ene keer sushi dan weer scholletje maar altijd vis!

Van de zeven dagen eet ik vier dagen vis. We bakken het altijd buiten. Ik heb daar een gasstel staan. Beter voor de lucht en de gordijnen binnen.

Als ik uit eten ga, kies ik bewust een groot stuk vlees. Maar het voorgerecht is altijd vis.

Wat is je favoriete drankje?

Barcelo rum. Dat is een mooie, pure Spaanse rum. Die mix ik met 7up, sinaasappel en ijs. Een echte aanrader.