Dick Schaap

Dick Schaap zit op ons bankje

Dick levert al tien jaar verse groente en fruit aan Hemelse Modder. Lees hier hoe Dick's vader Dick het bedrijf begon en hoe het zich heeft ontwikkeld.

dick-1.jpg
 
Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
Mijn vader is eind jaren zestig begonnen met een ventwagen in Monnickendam om groente en fruit te verkopen aan huis. Tien jaar later opende hij een winkel in Monnickendam. In die winkel kwamen naast particulieren steeds meer horecaklanten.
Nadat ik was afgestudeerd in de logistiek had ik besloten geen groenteboer te worden. Mijn eerste baan was in de thuiszorg branche. Al snel werd duidelijk dat werken voor een baas niet echt iets voor mij is. Ik ben met mijn vader gaan overleggen. Ik wilde graag voor mezelf beginnen maar niet echt de detailhandel in. Ik stelde voor me te gaan toeleggen op de markt voor horecabedrijven. Dat vond mijn vader ook een goed idee en al snel bleek dit een goeie keuze. De horecamarkt groeide enorm en uiteindelijk besloten we ons volledig te specialiseren. We hebben de winkel gesloten, zijn verhuisd naar een ander pand en nu leveren we aan horecabedrijven in heel Noord-Holland, van Den Helder tot Amsterdam en ’t Gooi.
 
Waarom wilde je niet direct in het bedrijf van je vader aan de slag?
Het was niet zozeer weerstand naar het bedrijf toe maar ik zag mij niet elke dag om 5 uur naar mijn werk gaan. In de tijd dat ik studeerde waren er dagen dat ik thuiskwam als mijn vader naar zijn werk ging. Het is best een hard bestaan. Maar toen ik bij een baas werkte, zag ik meer de voordelen. Ik merkte dat ik moeite had met autoriteit en graag zelf beslissingen wilde nemen. Ik besefte dat hard werken wordtbeloond en je de mogelijkheid geeftom te groeien. Ik begreep toen pas echt goed waarom mijn vader voor zichzelf was begonnen.
 
Hoe en waar kopen jullie die verse groente en fruit?
Wij hebben veelal rechtstreeks contact met boeren in de buurt. Dat is enerzijds omslachtig. Bij de ene boer haal je witlof, bij de andere selderij maar het grote voordeel is dat we direct bij de bron, vers inkopen. Wij plannen dit zo dat als wij bij klanten hebben geleverd op terugweg langs de boer te rijden.
Voor producten die hier niet verbouwd worden, hebben we contacten met vaste leveranciers en soms door rechtstreekse contacten.
 
Is het lastig plannen met verse producten?
Wij werken echt vraag gestuurd en willen zo weinig mogelijk op voorraad hebben. Sommige producten zijn langer houdbaar maar demeeste niet. Ik weet natuurlijk door ervaring wel ongeveer wat ik ga verkopen. Een marktkoopman die gaat nog weleens voor een interessant geprijsde partij witlof. Voor ons werkt het niet zo. Onze klanten, zoals Hemelse Modder, bellen, faxen of mailen aan het eind van de avond hun bestelling door. Dus als ik ’s ochtens op het werk kom, zie ik direct wat we nog nodig hebben.
 
Hoe ziet jouw werkweek eruit?
Ik werk zes dagen en begin om half drie in de ochtend tot ongeveer 13:00 uur. Ik werk als de horeca dicht is. Door de week probeer ik een dag vrij te zijn. Het voordeel van deze werkuren is dat ik mijn kinderen na school altijd zie en we ’s avonds samen kunnen eten. Nadeel is natuurlijk dat ik op zaterdag werk en niet echt een weekend van twee dagen heb.
Ik ben blij dat ik in de voetsporen van mijn vader ben gestapt. We werken nu met een fantastisch team van zo’n 22 man. Een mooie mix van mensen die prima samenwerken. Daar ben ik trots op en dat vind ik mooi.
 
Wat wilde je vroeger worden?
Als kind wilde ik advocaat worden. Ik had niet zo’n jongensdroom om voetballer of iets dergelijks te worden. Mijn oudste zoon heeft dat wel een beetje. Die wil astronaut worden.
 
Ben je zelf een kok?
Nee, eigenlijk niet. Ik kook alleen als mijn vrouw niet thuis is. Dan volg ik vooral de wensen van mijn kinderen die het liefst alle drie iets anders willen.
 
Wat is je favoriete gerecht?
Voor een goeie steak tartaar kan je me eigenlijk altijd wakker maken. Maar in een restaurant kies ik vaak een gerecht met schelpdieren.
 
Wat is je favoriete drankje?
Met vrienden proberen we elke maand een avondje uitgebreid te gaan uit eten. Dat lukt meestal een keer per half jaar maar dan gaan we er ook echt voor. Ik begin met een biertje en via een wijnarrangement, koffie en een likeurtje eindig ik dan met een of meerdere gin-tonics. Heerlijke avonden om even lekker van het leven te genieten!