Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur (alter ego van Ruud Douma) zit deze maand op ons bankje. Ze zorgt meteen voor een vrolijke stemming op de gracht. Al bijna 30 jaar treedt ze op, ze is dol op lekker eten en bereidt zich voor op het naderende hoogseizoen: Pride Amsterdam.

dolly-bellefleur.jpg
 
Wie is Dolly Bellefleur?
Ik noem mezelf een beauty with brains. Ik speel graag met het uiterlijk van een dom blondje maar dat ben ik natuurlijk niet. Ik zeg al jaren gekscherend dat ik Frau Antje van het Verkeerde Kantje ben. Mijn roots liggen in de gayscene. Toen ik begon was het een activistischere tijd en dat strijdvaardige zit er nog altijd in. De laatste tijd leid ik regelmatig debatten op scholen en dan merk ik hoe belangrijk het nog steeds is dat je kinderen laat zien dat er mensen zijn die anders zijn. Overigens moet ik zeggen dat het op die scholen best goed gaat. Ik krijg eigenlijk alleen maar positieve reacties.
We worden de laatste tijd natuurlijk opgeschrikt door geweldsincidenten gericht op de LHBT+ gemeenschap. Als ik het hoor, word ik er down van maar als ik dan weer op die scholen kom, krijg ik weer vertrouwen. Laatst was ik op een Coming-Out-Day in Alkmaar waar een meisje van 13 er al voor uit kwam dat ze lesbisch is. In die klas is dat gewoon geen issue.
 
Waar en wanneer stond Dolly voor het eerst in de spotlights?
Dat was in 1989 op Oudezijds Voorburgwal in het toenmalige Anthony Theater. Via een vriendin die daar werkte, mocht ik er optreden. En nu zijn we bijna 30 jaar verder. Optreden is echt mijn tweede natuur. Dolly maakt mensen vrolijk en tovert een lach op het gezicht. Er gebeurt iets en ze roept reacties op. In de loop der jaren heeft zich dat steeds verder ontwikkeld. Een van mijn specialiteiten is liedjes op maat maken. Teksten voor speciale gelegenheden schrijven en dat spelen met taal vind ik één van de leukste kanten van mijn vak. Ik doe ook dinnershows waarbij voor mij twee werelden bij elkaar komen. Theater en horeca, waarin ik ook jaren heb gewerkt.
 
Welke optredens zijn je echt bijgebleven?
Ik ben momenteel betrokken bij de tentoonstelling Aids in Amsterdam (1981-1996) die begin juli in het Stadsarchief Amsterdam wordt geopend. Dit doet mij veel terugdenken aan die heftige tijd waarin ik veel vrienden heb verloren en optredens deed op de aidsafdeling van het toenmalige Prinsengrachtziekenhuis. Dat heeft grote indruk op me gemaakt. Dat was mooi om te doen maar ook heel confronterend. En natuurlijk de Canal Parade, ook al is het een enorme ‘tour de force’, het is elk jaar weer een hoogtepunt. De positieve energie spat ervan af die dag.
 
Pride Amsterdam komt er weer aan. Wat ga je allemaal doen?
Ik ga o.a. optreden in het De la Mar Theater tijdens 'The Power of Love' en ik ga twee mannen trouwen. Dat vind ik heel bijzonder. Ik ben namelijk buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en mag dus huwelijken voltrekken. En natuurlijk meevaren met de Canal Parade. Daar ben ik heel druk mee. Vorig jaar hebben wij als Dolly Bellefleur & Friends gewonnen dus de lat ligt hoog. Het thema van deze Pride is Heroes. Als Dolly Bellefleur & Love Heroes vragen wij aandacht voor het toenemende geweld tegen LHBT+. Door in de vormgeving van de boot de roze driehoek een prominente rol te geven brengen wij ook een hommage aan de roze helden uit het verleden. Elk jaar maak ik een speciaal lied over het thema dat ik de hele route zing. Dit jaar met maar liefst 100 Dolly’s aan mijn zijde. Allemaal heel verschillende, kleurrijke mensen en in de leeftijd van 19 tot 93.

batman-superman-dolly-bellefleur.jpg

Kook je voor jezelf?
Nee, ik ben geen keukenprinses. Voor koken moet je echt geduld hebben en ik besteed dat daarom graag uit aan mijn vriend George Moormann die werkelijk de sterren van de hemel kookt. Hij durft los van recepturen te denken. Hij experimenteert graag met kruiden en ingrediënten.
 
Hoe blijft Dolly in shape?
Veel trappenlopen en gezond eten. Ik hou ontzettend van lekker eten en op vakanties ga ik helemaal los. Gelukkig heb ik goeie genen maar ik moet er wel degelijk op letten.
 
Kom je vaak bij Hemelse Modder eten?
Een paar keer per jaar. Ik weet dat het als een krakersrestaurant is begonnen maar die tijd kan ik me niet meer zo goed herinneren. Ik kom hier vooral om iets te vieren. Een mooie mijlpaal, maar bijvoorbeeld ook om mijn steun en toeverlaat Jos te bedanken die me vaak naar optredens rijdt.
Wat ik zo leuk vind aan Hemelse Modder is dat het een warm bad is. Meteen als je binnenkomt. Het personeel kent alle kneepjes van het horecavak. Je wordt van begin tot het einde in de watten gelegd en verwend. En het eten is gewoon heerlijk. Wat ik goed vind aan deze keuken is dat ze klassieke gerechten maken met een moderne twist.
 
Wat is je favoriete gerecht?
Ik ben echt iemand van toetjes. Dus voor een bordje Hemelse Modder kun je me altijd wakker maken.
 
En je favoriete drankje?
Dan ga ik natuurlijk voor een heerlijke champagne. Het moet bruisen!
 
Tot slot, hoe ga je volgend jaar 30 jaar Dolly vieren?
Groots! Met een avondvullende theatershow. Wanneer is nog niet bekend maar ergens in het najaar van 2019!

Kijk voor meer Dolly Bellefleur op haar website.

Pride Amsterdam 2018 begint op 28 juli en duurt tot en met 5 augustus.

Om de financiering van de boot rond te krijgen zijn we een crowdfundingsactie gestart. Voor elke tien euro die je stort op rekening  NL14 TRIO 0338 5746 97 t.n.v. Stichting Bellefleur krijg je een lootje waarmee je een huisconcert van Dolly kan winnen!

amsterdampride2017-dolly-bellefleur.jpgWinnaar Canal Parade 2017 - Foto: Andrea Schipper