Dolly Bellefleur

Dolly navigeert verder.

Dolly Bellefleur zoekt naar nieuwe manieren om haar creatieve ei kwijt te kunnen in deze vreemde tijd.

dolly-bellefleur-the-grand-hemelse-modder.jpg

Hoe navigeert Dolly Bellefleur zich door deze tijd?
Grappig dat je het woord navigeren gebruikt. Ik moet door die scheepsterm direct denken aan de Canal Parade die ook door de coronamaatregelen in het water is gevallen. Normaliter zou ik nu druk bezig zijn met allerlei voorbereidingen voor de jaarlijkse botenparade. Maar goed terugkomend op je vraag. De eerste weken na 12 maart dobberde ik wat doelloos rond. Ik kon moeilijk mijn draai vinden. Bovendien moest ik ook de teleurstelling verwerken dat mijn jubileumshow op 11 april in het DeLaMar Theater, wegens eerder succes geprolongeerd, nu moest worden afgelast. Ik heb naar nieuwe manieren gezocht om toch mijn creatieve ei kwijt te kunnen. Zo heb ik onder andere de webcomic Made in Dolland nieuw leven ingeblazen met Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer.

Waar kennen we Margreet de Heer nog meer van?
Zij maakte ook de tekeningen voor de clip Hou Vol. Toen ik zag dat er overal in Nederland bemoedigende teksten als Hou Vol en Wees lief voor elkaar op straat werden gekrijt inspireerde mij dat tot het maken van een hoopgevende hertaling van de gospelballade Grow. Het lied waarmee Jeangu Macrooy ons land zou vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Bedoeld om iedereen in deze verwarrende en onzekere tijden een hart onder de riem te steken. Bekijk hier de video op YouTube.

video-hou-vol.jpg

Wat heb je nog meer gedaan?
Tenslotte heb ik ten tijde van corona ook nog gedichten geschreven speciaal voor een aantal jarigen en een bruidspaar. En deze persoonlijk voor hen ingesproken in een videoboodschap.

Op zoek naar een bijzondere presentatrice, dagvoorzitter, entertainer? Haal Dolly Bellefleur in huis. Ze is van alle markten thuis! Dus je bent ook trouwambtenaar?
Ja, ik heb in Amsterdam als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand al vele liefdeskoppels in de echt mogen verbinden. Ik kijk er echt naar uit om in september weer twee jonge vrouwen te mogen trouwen. Het is zo’n feest om dat te mogen doen. Ik vraag de bruiden of bruidegommen dan altijd om iets over elkaar op papier te zetten. Waarom houden ze zo zielsveel van elkaar? Wat zijn goede en slechte eigenschappen et cetera. Die informatie verwerk ik dan in een persoonlijk gedicht of lied. Ik ben vaak verrast over hun openhartigheid. Om ze een beetje in bescherming te nemen onthul ik dan tijdens de ceremonie niet alle intieme details die ze met mij hebben gedeeld. Ik zou er een boek over kunnen schrijven!

Pride Amsterdam is dit jaar afgelast. Ga je toch wat doen in die periode?
Ook al is de Pride Amsterdam dit jaar afgelast, ik trek met Sofitel Legend The Grand Amsterdam toch alles uit de kast! Drie Dolle Dwaze Dagen mag ik als Frau Antje van het Verkeerde Kantje de scepter zwaaien in de sfeerrijke Raadzaal. Begeleid door mijn klaviervirtuoos Kees van Zantwijk zal ik tijdens een delicieuze Afternoon Tea de gasten trakteren op oorstrelende luisterliedjes, smakelijke smartlappen en pittige protestsongs. Maar aangezien ik dol ben op improvisaties weet je eigenlijk nooit wat er gaat gebeuren… Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? Geniet van Dolly's LGBTEA party!

Wat kunnen mensen verwachten van een Afternoon tea?
Het belooft een feest voor alle zintuigen te worden. Gaat dat zien, horen, ruiken en niet te vergeten proeven! De Afternoon Tea bestaat uit overheerlijke mini sandwiches, scones met clotted cream en een bonte selectie van heerlijke zoetigheden om je vingers bij af te likken. Dit alles onder het genot van een aantal passende theesoorten bij de verschillende gangen.
Reserveer hier tickets voor Dolly's LGBTEA party in The Grand.

dolly-the-grand-hemelse-modder.jpg

Heb je al bij Hemelse Modder gegeten sinds de heropening?
Ja heerlijk op jullie prachtige terras. Er zat weer zo’n heerlijke mix van mensen. Ik at in mijn uppie maar raakte al snel aan de praat met een Belgisch koppel. Die vanuit Antwerpen naar Amsterdam waren afgereisd om haar veertigste verjaardag hier te vieren. En wat heb je toch een goede neus voor bijzonder personeel.

Heb je al bij Hemelse DELI besteld?
Het frambozentaartje is mijn favoriete gerecht. Vond het ook ontzettend leuk om een Moederdag gedicht te schrijven voor de Hemelse DELI. Om jullie te bedanken voor hoe jullie mij de afgelopen jaren hebben gesteund als bijvoorbeeld sponsor van de Dolly Boot tijdens de Canal Parade. Omdat ik ten tijde van corona al te veel alleen thuis heb gegeten geniet ik nu liever van jullie hemelse gerechten in het restaurant.


Wil je Dolly Bellefleur boeken om je eigen bruiloft of ander feest een persoonlijke draai te geven met een optreden of gedicht dan kan dat via haar eigen website.

Meer interviews