Eva en Valentijn vieren restaurant Elixer

Eva en Valentijn vieren dat ze hun droom hebben gerealiseerd. Afgelopen zomer hebben ze hun eerste eigen restaurant Elixer geopend in Amsterdam Zuidoost. Beide hebben ze vele jaren horeca-ervaring. Eva was ooit chef-kok bij Hemelse Modder en Valentijn werkte onder andere bij Roest. Ze vertellen hoe ze als ware pioniers in korte tijd een kwalitatief goed restaurant zijn begonnen. En dat in een deel van de stad waar een avondje uit eten niet op elke hoek van de straat kan.

eva-en-valnetijn.jpg
 
Wat hebben jullie te vieren?
Eva: Vorige maand is het buurtcentrum Lola’s Buitenpost in Amsterdam Zuid-Oost officieel geopend en in dat gebouw zit ons nieuwe restaurant Elixer. Het is ons eerste eigen restaurant en we zijn sinds de zomer open. Het lijkt soms alsof de buurt op ons heeft zitten wachten.
 
Hebben jullie veel horeca-ervaring?
Valentijn: Ik stond als klein jochie altijd in de keuken bij mijn moeder. Ik deed niets liever dan in alle pannen roeren. Ik heb zelfs op mijn veertiende met Tipp-Ex mijn geboortedatum op een kopie van mijn paspoort verandert om maar in de horeca te kunnen werken.
Eva: Vanaf de middelbare school stond ik achter de bar maar zo’n zestien jaar geleden ging ik voor het eerst werken in de professionele keuken. Ik heb een keer geprobeerd te ontsnappen door bij een bakkerij te gaan werken maar ik miste de snelheid en de afwisseling. Een avond in de horeca lijkt misschien wel het meest op de EHBO. Je hebt een planning maar je moet ook snel en ad-hoc op situaties kunnen reageren. Dat vind ik leuk.
 
Hoe kennen jullie Hemelse Modder?
Eva: Ik heb hier gewerkt in de tijd dat de huidige chef-kok Rick nog als leerling-kok werkte. Het was toen een hectische tijd. Ik zou namelijk beginnen als sous-chef maar binnen twee weken werkte ik als chef-kok. Omdat Peter Mayoh, de toenmalige chef-kok en mede-eigenaar, ziek werd en kwam te overlijden ging het heel snel. Daar heb ik heel veel van geleerd.
 
Was het een lang gekoesterde droom om een eigen restaurant te hebben?
Valentijn: Eigenlijk wel. Ik heb op veel plaatsen als chef-kok of bedrijfsleider gewerkt en een eigen restaurant heeft altijd door mijn hoofd gespookt.
 
Hoe is het op jullie pad gekomen?
Eva: We kennen elkaar al langer maar drie jaar geleden kwamen elkaar toevallig weer tegen en toen sloeg de vonk over en kregen we een relatie. We werkten allebei in de horeca en het kwam steeds vaker ter sprake dat het mooi zou zijn als we samen iets konden beginnen.
Valentijn: Anderhalf jaar geleden stopten we bijna gelijktijdig bij onze toenmalige werkgevers. We hadden tijd en een beetje spaargeld. Het voelde als nu of nooit en we zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden.
 
Hoe zijn jullie in Zuid-Oost terecht gekomen?
Valentijn: We hadden echt het idee dat de stad vol is met horecaconcepten en zijn dus bewust daarbuiten gaan zoeken. Je ziet hoe er steeds meer initiatieven ontstaan in Noord en Nieuw West en in de Bijlmer is het eigenlijk pas net begonnen.
Eva: Ik ben geboren en getogen in de Bijlmer dus ik ken de wijk goed. Je kunt daar de hele wereld eten maar ergens lekker zitten, een wijntje drinken en een avondje uit eten kan bijna niet. Via, via zijn we in contact gekomen met iemand die ons plan zag zitten en ons wees op dit buurtproject Buitenpost, een voormalig kinderdagverblijf. We zitten nu in een pand met een ontwerperscollectief, de lokale radio, de Bijlmerbios en een wijkopbouwcentrum.
Valentijn: We wilden een plek creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en dat sloot naadloos aan bij de initiatiefnemer van dit verzamelgebouw.
 
Hoe gaat het nu?
Eva: Het is echt te gek. Mensen komen binnen en reageren alsof ze drie jaar in de woestijn hebben gelopen en in een oase terecht komen. Mensen geven aan dat ze hier behoefte aan hebben.
Valentijn: Het is opvallend hoe blij mensen zijn dat ze een avond lang aan een tafeltje kunnen genieten van lekker eten.
Eva: Het grootste compliment kregen we overigens net toen we zaten te lunchen in de stad. We hoorden dat mensen aan het tafeltje achter ons het over ons restaurant hadden. Kippenvel.
 
Is de Bijlmer op de kaart zetten een soort missie?
Valentijn: Dat is misschien een groot woord maar we vinden het wel leuk dat mensen uit Watergraafsmeer, de Rivierenbuurt of de Pijp ons beginnen te ontdekken. Voor hun is het natuurlijk maar twintig minuutjes fietsen, alleen de andere kant op dan ze normaal doen. Ons restaurant ligt heerlijk in het groen en met mooi weer hebben we groot terras en springen de hazen gezellig in het gras.
 
Wat is jullie verdeling?
Valentijn: We zijn allebei chef-kok. Ons concept is ook; 2 chefs, 1 restaurant. Per dag spreken we af wie de keuken leidt en wie de ontvangst verzorgt.
 
Wie kookt er bij jullie thuis?
Valentijn: De laatste tijd hebben we daar weinig tijd voor. Als we vrij zijn, willen we juist ideeën opdoen door veel in andere restaurants te eten.
Eva: Normaal koken we vaak samen. We zijn een prima team in de keuken, ook thuis.
Valentijn: Het is wel anders. Voorheen werkten we allebei bij verschillende restaurants en dan ging je daarna lekker samen koken. Nu koken we vijf dagen samen op het werk.
 
Het is helaas maar voor drie jaar?
Eva: In principe wel. Het gebouw wordt dan gesloopt en dan komen er nieuwe woningen.
Valentijn: Het is onze ervaring dat het meestal langer duurt. Ik heb bij Roest gewerkt en dat zou eerst vijf jaar open zijn. Dat werd verlengd met twee jaar en daarna nog een jaar. We zien het wel.
 
Is het niet moeilijk te investeren in een tijdelijk project?
Valentijn: We hebben er een soort crowdfundingproject van gemaakt. We moesten inderdaad op de kleintjes letten maar we wilden ook bewust niet alleen maar nieuwe spullen kopen. Er belandt zoveel kwalitatief goed materiaal bij het grofvuil of staat ergens opgeslagen. We hebben onze connecties ingeschakeld en veel gezocht. Het verraste ons dat mensen niet alleen spullen doneerden maar ook hulp aanboden bij het verbouwen. Dat was echt te gek.
Eva: Het is inderdaad goed gelukt. Uiteindelijk hebben we alleen twee koelbanken nieuw hoeven aanschaffen.
 
Dus jullie zijn trotse starters?
Valentijn: Het is vooral een warm en fijn gevoel dat zoveel mensen ons idee hebben omarmd door de handen uit de mouwen te steken.
Eva: Het is hartverwarmend hoe mensen ons hebben geholpen. We zijn dan ook dubbel gemotiveerd hier een succes van te maken voor de buurt en voor mensen uit de stad.  
 
Kijk voor meer informatie en openingstijden op restaurantelixer.com.

 

Meer interviews

 

overzicht-restaurant-elixer-iets-te-vieren.jpg

food-restaurant-elixer-iets-te-vieren.jpg