Helma en Sophie vieren Liron

Helma schreef ons begin dit jaar al dat ze de geboorte van haar eerste kleinkind ging vieren. Ze is voor het eerst oma geworden. Haar dochter Sophie beviel eind van de zomer van Liron, een kerngezonde zoon. Moeder en dochter vertellen over de geboorte, lekker eten, Ajax en hoe je tegelijk een carrière kunt hebben en oma kunt zijn.
 
Helma, wat vier je dit jaar?
Nieuw leven. Ik ben voor het eerst oma geworden en dat voelt heel bijzonder. Ik kan me natuurlijk nog goed herinneren toen mijn dochter Sophie geboren werd. De periode na de bevalling herinner ik me bijna niet. Het was een soort waas. Ik was alleen maar aan het overleven. De geboorte van deze kleinzoon Liron is alleen maar genieten. Het klinkt als een cliché maar het is echt zo.
Sophie: Het lijkt wel alsof de band met mijn moeder ook per direct is veranderd. Allereerst zorgt een kleinkind ervoor dat je elkaar meer ziet. Niet dat wij een afstandelijke relatie hadden maar we zijn allebei heel zelfstandig. Dit creëert toch een nieuwe band. We zijn nu allebei moeder.

helma-sophie-en-liron-hemelse-modder(1).jpg
 
Is Liron een beetje rustig ter wereld gekomen?
Sophie: Nou nee, hij was een week te vroeg en uiteindelijk is hij met een keizersnee ter wereld gekomen. Ik was doodop maar met hem was en is gelukkig alles goed.
 
Hoe is het om thuis te wachten als je weet dat je dochter aan het bevallen is?
Nagelbijtend. Sophie had me verteld dat het niet vanzelf ging en ik wist dat ze al een dag bezig was. Ik hoorde maar niets en zat enorm in spanning. Af en toe ging ik naar buiten omdat de muren op me afkwamen. En toen belde de man van Sophie met het verlossende bericht. Ik was enorm opgelucht maar vooral zo blij.
 
Ken je restaurant Hemelse Modder al lang?
Helma: Dat is een grappig verhaal. In 1992 werkte ik in de psychiatrie maar daar nam ik afscheid. Ik was net gescheiden van de vader van Sophie en was dus een alleenstaande moeder. Mijn doldwaze collega’s hadden bedacht dat ik een man kon uitkiezen. Ze hadden een fotoboek gemaakt met alle alleenstaande mannelijke collega’s. Ik mocht kiezen met wie ik uit eten wilde gaan bij Hemelse Modder. Dat werd een gezellige avond met een aardige psychiater maar zonder romantisch vervolg. Sindsdien kom ik hier regelmatig.
 
Wat doe je in het dagelijks leven?
Helma: Ik ben coördinerend adviseur beleid op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ik schrijf beleid, beantwoord Kamervragen en werk voor Sander Dekker, minister voor rechtsbescherming. Ik heb het extra druk als er vette koppen in de krant staan over ontsnapte tbs’ers maar dat is normaal. Ik vind het leuk werk. Het doet er maatschappelijk toe en incidenten moeten worden uitgelegd om ervan te leren. Dat is weleens lastig want we kunnen het als maatschappij maar moeilijk accepteren dat we geen 100% veiligheid kunnen bieden.
Sophie: Ik ben woordvoerder bij Ajax. Ik ben aanspreekpunt voor journalisten die meer willen weten van de jeugdopleiding, Jong Ajax en de vrouwenteams.
 
Hou je van lekker eten?
Helma: Zeker, zowel thuis als in een restaurant. Nu beide kinderen uit huis zijn, maak ik vaker makkelijke gerechten maar ik vind het helemaal niet erg om na mijn werk nog even in de keuken te staan. Als de kinderen komen, maak ik er echt werk van. Sophie houdt van Indisch eten dus dan maak ik een kleine rijsttafel. Lasagne met zalm en spinazie is een favoriet en soms kook ik Mexicaans.
Sophie: We zijn heel gezond opgevoed. Altijd koken met verse producten dus mijn broer en ik waren wel verbaasd toen we zagen dat mijn moeder een airfryer had gekocht.
Helma: Ik hou van gebakken aardappeltjes en dat gaat heel makkelijk in zo’n ding. Overigens kwam ik erop toen ik voor mijn werk een gevangenis bezocht. Er was namelijk besloten de friteuses te vervangen door airfryers. Een gevangene nodigde me uit om soort kipdrumstick te proeven en dat smaakte prima. Ik dacht dat is een handig apparaat.
 
Hoeveel tips en tricks krijg je als nieuwe moeder?
Sophie: Dat verschilt natuurlijk per persoon maar iedereen heeft ervaringen en mensen zijn zo enthousiast om verhalen over kinderen te delen. Je hebt er zeker iets aan maar je moet en wilt het ook zelf ontdekken. Voor het eerst moeder worden, gaat toch met vallen en opstaan. We doen het gewoon. Het is een enorme verrijking in mijn leven.
 
Liron is nu de allerbelangrijkste in je leven?
Sophie: Ja, dat voelt echt zo. Al vind ik het ook belangrijk me niet te verliezen in moeder zijn en ook mezelf te blijven.
Helma: Ik ben een harder werker en hou van mijn vak maar toen hij was geboren dacht ik “boeien”. Ik werk fulltime, verspreid over vier dagen en verheug me erop een dag in de week op hem te passen. Bovendien weet ik dan zeker dat ik hem elke week zie.
Sophie: Mijn moeder is echt een carrièrevrouw en daar ben ik heel trots op maar ze verlangt ook al heel lang naar een kleinkind. Ik vermoedde wel dat ze veel tijd met hem zou willen doorbrengen.
 
Liron heeft ook Antilliaanse roots?
Zijn vader komt van Curaçao en we denken erover wanneer we met Liron voor het eerst de oceaan gaan oversteken. Van zijn eerste bezoek aan de Antillen zal hij zich misschien weinig kunnen herinneren maar hij zal er nog vaak genoeg komen.

Meer interviews