Humayun Chowdhury

Humayun kwam vanuit Bangladesh naar Nederland en heeft net zijn Master Finance gehaald. Lees hier waarom hij Hemelse Modder gaat verlaten en hoe hij kaas en koffie is gaan waarderen.

humayun.jpg

Sinds wanneer werk je bij Hemelse Modder?
Eind 2013 ben ik bij Hemelse Modder begonnen. Via een vriend werd ik hier geïntroduceerd. Als internationale student is het niet makkelijk om een werkvergunning te krijgen. De werkgever moet daar veel moeite voor doen en gelukkig wilde Quintin dit voor me doen.
 
Wat is je taak in het restaurant?
Mijn belangrijkste taak is assisteren in de keuken. Van de afwas tot de chef helpen bij taken in de keuken. Ik ben geen professioneel kok dus het was vooral helpen bij eenvoudige taken. Ik heb het hier enorm naar mijn zin gehad. Vooral de omgang met collega’s was top. Het is een fantastisch, volwassen team. Ik heb op meerdere plekken gewerkt maar hier was het echt samenwerken zoals ik dat nergens anders heb gezien.
 
Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
Oorspronkelijk kom ik uit Bangladesh en ik ben naar Nederland gekomen voor mijn studie. Eerst heb ik HBO-business gedaan maar ik wilde me meer specialiseren en heb net mijn master in Finance gehaald. Ik kan nu fulltime gaan werken voor een internationaal bedrijf. Daarom is dit mijn laatste week bij Hemelse Modder. Dit is dus mijn afscheidsinterview.
 
Was het moeilijk om in Nederland te aarden?
De studie op het HBO kon ik gelukkig goed volgen. Natuurlijk moet je wennen in een ander land maar integreren was nooit een probleem. We zaten met acht verschillende nationaliteiten in de klas en de universiteit was ook internationaal georiënteerd. De Nederlanders spreken bovendien prima Engels. Dus als ze in de supermarkt merkte dat mijn Nederlands rampzalig was, gingen ze meteen over in het Engels. Om goed Nederlands te leren is dat wel eens ingewikkeld.
 
Heb je typische Nederlandse dingen overgenomen?
Toen ik naar Nederland kwam, had ik totaal geen belangstelling voor kaas. Maar hier in de keuken heb ik gezien wat je met kaas allemaal kunt doen. Ik zal nooit de grootste liefhebber worden maar ik heb het leren eten en raak er steeds meer in geïnteresseerd.
En koffie. Ik dronk nooit koffie maar sinds ik hier woon drink ik het heel veel.
 
Kook je thuis?
Als ik thuis kook, is het meestal Indiaas omdat ik daar het meest van hou. Daar ben ik mee opgegroeid. Natuurlijk varieer ik met bijvoorbeeld lasagne of Frans-Nederlandse gerechten maar eigenlijk heel weinig.
Ik hou van lekker eten maar ik ben geen kok.
 
Wat zal je bijblijven van werken in de keuken?
Wat ik hier echt heb geleerd, is eten begrijpen. Waar het vandaan komt en hoe het vervolgens wordt klaargemaakt. De vele stappen van verse producten die ’s ochtends binnenkomen naar een gerecht dat ’s avonds op het bord ligt. De manier hoe mensen in een keuken samenwerken en dit proces organiseren, zal ik nooit meer vergeten.
Daarnaast heb ik veel geleerd over de houdbaarheid van verse producten. Dat is kennis waar ik de rest van leven plezier van zal hebben.
 
Hoe ziet de toekomst eruit?
Ik ben klaar voor een volgende stap. Ik kijk uit naar mijn eerste fulltimebaan, ik ga verder aan mijn carrière werken, misschien een huis kopen en over een paar jaar zou ik graag een eigen bedrijf willen starten. Dat kan ik in Nederland, Frankrijk of Duitsland zijn. We zien wel.
 
En tot slot wat is jouw favoriete gerecht op onze menukaart?
Ik kan echt iedereen de bisque aanraden. Van de hoofdgerechten kies ik meestal het visgerecht.