Jasper Overweg

Jasper werkt bijna zes jaar bij Hemelse Modder in de bediening en al veel langer in de horeca.

Lees hier wat zijn eigen belang is bij de vegetarische gerechten en hoe hij graag een feestje bouwt met daklozen.

jasper-1.jpg

Hoe ben je bij Hemelse Modder terecht gekomen?

Ik had een brief geschreven die ik bij verschillende horeca gelegenheden in de buurt had afgegeven. Ik weet nog goed dat ik samen met een vriend wandelde in de Waterleidingduinen toen ik werd gebeld. Ik voelde me toen niet zo lekker en dat telefoontje kwam op een goed moment. Na een dagje proefdraaien,  mocht ik blijven.

Verder doe ik vrijwilligerswerk. Om de hoek bij ruilbibliotheek en cultureel centrum Huis de Pinto. Daarnaast kook ik af en toe in de Staatsliedenbuurt voor daklozen. Dat is dankbaar werk. Daklozen veranderen in mensen met een kleine beurs. Je merkt dat goed eten echt invloed heeft op het gemoed. Als ik met goede ingrediënten wat lekkers op tafel zet, maken we er echt een feestje van.

Wat wilde je vroeger worden?

Ik had niet echt een jongensdroom over wat ik later wilde worden. De horeca heeft mij wel altijd gefascineerd. In het begin trok mij de serviceverlening op hoog niveau erg aan. Vanaf mijn 17e heb ik altijd in de horeca gewerkt. Via uitzendbureaus en met een dosis lef heb ik toen onder andere gewerkt bij Gordon Ramsey in London en bij het Amstel Hotel. In die tijd was ik daar erg naar op zoek maar daarna heb ik met juist veel plezier in ‘gewone’ bars en restaurants gewerkt.

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik nu nog in de horeca zou werken. Ik heb planologie gestudeerd en wilde daar iets mee gaan doen. Dat kwam echter niet snel genoeg van de grond en horeca ligt me echt. Hoe ik me ook voel, er gaat een knop om als ik het restaurant binnen loop. Mensen bedienen en blij maken daar geniet ik van.

Voor mij werkt het ook goed dat je werk elke dag opnieuw begint. Je neemt je werk dus niet mee naar huis.

Waarom werk je zo graag bij Hemelse Modder?

De sfeer is heel gemoedelijk. We zijn een hecht team waarvan een aantal mensen al een hele tijd met elkaar samenwerken. We weten echt wat we aan elkaar hebben. De mate van zelfstandigheid vind ik heel fijn. Bovendien ben je verantwoordelijk voor de gasten van ontvangst tot en met de koffie. Dat is hard werken maar geeft ook heel veel voldoening.

Wat is je favoriete gerecht?

Het spannendste vind ik de vegetarische gerechten. Die zijn altijd het proberen waard. Rick (Rick Huigen – chef-kok) doet dat echt goed. Hij maakt er altijd iets bijzonders van. Daar komt bij dat mijn vriendin vegetariër is en ik er dus een eigen belang bij heb veel vegetarische inspiratie op te doen.

Ben je thuis een kok?

Thuis ben ik bewust bezig met eten. Ik kook altijd biologisch en haal mijn verse boodschappen nooit in de supermarkt maar altijd bij de biologische winkel of op de markt. Ik hoef niet elke dag te koken want afhankelijk van de dienst die ik draai, eet ik regelmatig mee met de collega’s in het restaurant. En dat is natuurlijk ook altijd garantie op een goeie maaltijd!

Zijn er horecatrekjes die je mee naar huis neemt?

Dat zie ik eigenlijk niet meer zo. Dat zit gewoon in mijn systeem.  Met name efficiënt werken. Afwassen doe ik bijvoorbeeld altijd in dezelfde volgorde. Voorschuimen, bestek, borden enz. En van de keuken heb ik geleerd hoe je het beste voor grote groepen kunt koken. Als familie of vrienden komen eten, dan weet ik hoe ik dat moet voorbereiden. Vooral wat betreft de timing heb ik veel geleerd.

Heb je een favoriet drankje?

Nee, ik ben geen specifieke bier-, wijn- of whiskydrinker. Maar de pinot gris uit de Elzas is overigens wel een echte aanrader. Dat is gewoon een goeie, heerlijke wijn.