Jasper van Kuik

Jasper zit op ons bankje

Jasper van Kuik gaat naar een nieuwe stageplek om de wereld verder te ontdekken. Op ons bankje vertelt hij over zijn ervaringen bij ons en zijn droom om steward te worden.

jasper-hemelse-modder(1).jpg 

Hoe ben je bij Hemelse Modder terecht gekomen?

Ik zit op het ROC en volg de opleiding tot gastheer. Elk jaar moet ik op een andere plek stagelopen en mijn mentor tipte mij dat Hemelse Modder een leuk bedrijf voor me zou zijn. Ik heb toen gemaild en een gesprek met Nienke gehad. Gelukkig werd ik aangenomen en nu is het jaar alweer voorbij. Ik vond het superleuk en ben blij dat mijn mentor me dit restaurant heeft aangeraden.

Wat heb je geleerd?

Dat is heel veel. Ik had hiervoor een bijbaan in een Chinees restaurant en dacht eigenlijk al veel te weten over het vak. Ik wilde altijd al graag in een goed restaurant werken. Ik heb het echt getroffen. Het ziet er mooi uit en mijn collega’s zijn heel aardig. Ze hebben me vanaf het begin geweldig geholpen. De eerste dagen heb ik achter de bar gewerkt. Dan ga je borden lopen, je leert het menu kennen en uiteindelijk krijg je echt contact met de gasten. En dat is een groot verschil met de bestellingen opnemen in een chinees restaurant. Het moeilijkste vond ik de menukaart onder de knie krijgen zodat je echt kunt vertellen wat mensen gaan eten. De jongens in de keuken waren gelukkig altijd bereid me extra uitleg te geven. Ik kan hier gewoon mezelf zijn en de collega’s vinden het juist leuk als ik mezelf ben. Dit jaar was voor mij de bevestiging dat ik contact met gasten heel leuk vind. Een praatje maken, mensen op hun gemak stellen, dat ligt me gewoon. Ik heb hier echt veelgeleerd.

Waarom ben je deze opleiding gaan doen?

Ik wilde altijd sportdocent worden maar dat kon niet meer toen ik mijn kruisbanden had gescheurd. Ik zat op voetbal en daar ben ik onder andere mee gestopt omdat ik te veel last kreeg van mijn knie. Ooit wilde ik natuurlijk profvoetballer bij Ajax worden maar dat zat er dus niet in. Ik heb erover nagedacht sportfysiotherapeut te worden maar om als steward over de wereld te gaan vliegenspreekt me toch meer aan. De opleiding die ik nu doe, is daarvoor de basis.

Gaat het goed op school?

Ik moest weer helemaal onderaan de ladder beginnen. Mijn middelbareschooltijd heb ik een beetje verprutst. Ik wilde graag een stoere jongen zijn en er graag bij horen. Op het VMBO daalde ik langzaam af naar het laagste niveau. Ik heb gemerkt dat het ROC me volwassener heeft gemaakt. Het maakt me nu niet meer zoveel uit wat andere van me vinden. Erbij horen is niet belangrijk meer. Ik wil mezelf zijn. Het gaat nu goed, volgend jaar doe ik examen en daarna wil ik doorstromen naar een hoger niveau. Als ik dan goeie cijfers haal is het mogelijk om drie jaar in twee jaar te doen. Zo kan ik proberen verloren tijd in te halen.

Ben je zelf iemand die graag kookt?

Koken kan ik eigenlijk niet en is niet zo mijn ding. Thuis wordt gekookt en heel soms maak ik een pastaatje maar dat mag geen naam hebben. Ik eet weinig thuis. Bij Hemelse Modder eet ik mee voordat we opengaan voor gasten. Op woensdag op de opleiding draaien we ’s avonds restaurant en dan eet ik op school. Wat wel grappig is, is dat ik thuis als ik de tafel dek dat nu op dezelfde manier doe zoals bij Hemelse Modder.

Wat doe je in je vrije tijd?

Natuurlijk zoveel mogelijk tijd doorbrengen met mijn vriendinnetje en ik sport veel. Ik train met een paar jongens met veel ervaring in de sportschool. Ik wil resultaten zien en echt fit blijven. Ik heb geprobeerd het voetballen weer op te pakken maar ik kreeg direct weer last van mijn knie.

Waarom wil je steward worden?

Naast het contact met mensen is dat natuurlijk ook de wereld verkennen. Zien hoe mooi de wereld is. Mijn vader heeft een eigen evenementenbureau maar toen ik jonger was reisde hij voor zijn werk de hele wereld over. Onder andere naar London, Dubai en China. Hij is in landen geweest die ik niet eens van naam kende. Hij zei ooit een keer: “Jasper, ga een wereldreis maken, je moet de wereld gaan verkennen, de wereld is zo mooi”. Dat heeft me echt geraakt en heeft zeker bijgedragen in mijn enthousiasme om steward te willen worden.

Denk je er weleens over na om later een eigen restaurant te hebben?

Om eerlijk te zijn heb ik daar nog niet zo over nagedacht maar zoals ik er nu tegenaan kijk, wil ik liever voor een baas werken.

Weet je al waar je volgend jaar stage gaat lopen?

Ik ben nog op zoek naar een leuke plek waar ik weer nieuwe ervaringen kan op doen. Ik ben er vroeg bij en vind binnenkort vast een mooi bedrijf waar ik stage kan lopen.

Wat is je favoriete gerecht?

Ik vind sushi en pasta erg lekker. Hier in het restaurant vond ik de lamsrack op de vorige menukaart verrukkelijk en op de huidige kaart vind ik de gelakte parelhoensuprême een echte aanrader.

Wat is je favoriete drankje?

Een ice tea of een biertje.

Meer interviews