Judith en Frank vieren 2000 zonnepanelen in Amsterdam

Judith en Frank vieren dat hun bedrijf Zonne-adviseurs 1 jaar bestaat. Inmiddels hebben ze met het geven van advies 2000 zonnepanelen op daken van particuliere huizen in Amsterdam geplaatst en zo de stad een beetje duurzamer gemaakt. Bovendien zijn ze dit jaar 11 jaar samen, genoeg te vieren dus in 2019!
 
Wat vieren jullie dit jaar?
Judith: “Wij zijn trots dat we de mijlpaal van 2000 zonnepanelen op huizen in Amsterdam hebben bereikt. We hebben ze niet letterlijk zelf geplaatst maar wij hebben een heleboel verenigingen van eigenaren enthousiast gemaakt en geholpen om de stap te zetten zonnepanelen te plaatsen. Overigens liggen ze ook op ons eigen dak.”

judith-en-frank-interview-hemelse-modder(1).jpg
 
Wat doet jullie bedrijf precies?
Frank: “Ons bedrijf ‘De Zonne-adviseurs’ bestaat deze zomer een jaar. We waren al een paar jaar als drie zelfstandigen in deze branche werkzaam maar sinds een jaar zijn we een coöperatie die verenigingen van eigenaren van onafhankelijk advies voorzien. Wij adviseren op het gebied van vergunningen, subsidies, haalbaarheid en opbrengsten. Daarnaast helpen we bij de keuze welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw dak.” Judith: “Wij kunnen dit onafhankelijk doen omdat de gemeente ons betaald en dus niet een bedrijf dat zonnepanelen levert. Ons doel is dus niet om zonnepanelen aan Amsterdammers te verkopen maar ze eerlijk te informeren naar de mogelijkheden.”
 
Een bedrijf met een goed doel?
Frank: “Het is zeker een stukje intrinsieke motivatie. We merken dat de meeste mensen wel iets willen doen maar niet weten waar ze moeten beginnen.” Judith: “We doen niet alleen zonnepanelen maar adviseren ook als mensen energie willen besparen. Het voelt inderdaad goed om mee te helpen de wereld een beetje mooier te maken.”
 
Maar elke vereniging wil uiteindelijk natuurlijk weten; Wat levert het op?
Frank: “Je moet niet onderschatten dat de dynamiek in een vereniging niet alleen maar geld gedreven is. Het is ook leuk dit samen voor elkaar te krijgen. Zeker als mensen zich realiseren dat je met de energie uit een dak zonnepanelen bijvoorbeeld zes keer de aarde kunt rondrijden.” Judith: “Maar het levert inderdaad geld op, al verschilt dat natuurlijk per pand.”
 
Houden jullie van uit eten?
Judith: “Ik vind het leuk om te koken. Uit eten gaan we vooral met speciale gelegenheden.”
Frank: “We koken graag en eten dan lekker uitgebreid samen of met vrienden. Op het moment zitten we in een Mexicaanse periode met boontjes, tortilla chipjes en guacamole.” Judith: “We eten geen vlees en ik vind het een sport te zoeken naar eiwit vervangende gerechten. Het is een leuke zoektocht naar- en experimenteren met alternatieve producten.”

Waar kennen jullie elkaar van?
Judith: “We kennen elkaar van de UVA en studeerden allebei bedrijfskunde. We zaten in een ander jaar maar we hebben elkaar leren kennen bij de studierichting bedrijfsfinanciering.” Frank: “Deze zomer zijn we 11 jaar samen.”
 
Samen werken en samenleven, hoe gaat dat?
Frank: “Dat gaat eigenlijk verrassend goed. We kunnen heel goed samen, haha. Privé en zakelijk lopen wel door elkaar want we werken veel vanuit huis. We hebben de afspraak dat we in het weekend in principe de laptop dicht laten en zo weinig mogelijk over werk praten. Als we het toch over werk hebben, voelt het vaak niet als werk. Het is ook gewoon enthousiasme.”
 
Wat is jullie favoriete drankje?
Frank en Judith in koor: “Wijn en koffie.” Frank: “Ik zit al tijdje verlekkerd naar jullie wijnkast te kijken. We hebben er niet heel veel verstand van maar we leren veel van de zus van Judith die haar wijnbrevet heeft gehaald.”

Meer interviews