Klaas en Eef - Cognacnet

Klaas en Eef zijn onze vaste cognacleveranciers.

Lees hier over hun bourgondische ontdekkingsreizen door de cognacstreek, met welke cognac je moet beginnen en wat de rap-wereld met cognac te maken heeft.

Nieuwe workshop Cognac proeven op zondag 9 december 2018.

Inschrijven

 

klaas-en-eef-cognacnet.jpg

Hoe werkt jullie bedrijf.

Ons bedrijf is gevestigd bij in Vlaardingen. Wij zijn al jaren liefhebbers van cognac. Een jaar of zes geleden ontstond op onze camping in Frankrijk het idee zelf cognac te gaan verkopen. Het viel ons namelijk op dat je in Nederland vooral de bekende merken kunt kopen of in restaurants krijgt geserveerd. Dat is overigens prima maar wij mistten het aanbod van verrassende cognacs van kleine boeren die we tijdens onze vakanties ontdekten.

Wij struinen een paar keer per jaar door de cognacstreek op zoek naar pareltjes. Bij kleine boeren moet je denken aan boeren met ongeveer 35 hectare land. Hij werkt vrijwel het hele jaar alleen en alleen tijdens de oogsttijd heeft hij iemand in dienst. Zijn vrouw plakt de etiketten. Zo’n boer leeft van zijn garanties aan bijvoorbeeld Remy Martin. Dat is 80% van de oogst. Van de overige 20% maakt hij dan zijn eigen cognac die hij onder zijn eigen naam verkoopt. Naar die cognacs zijn wij op zoek. 

Wat is voor jullie dan een verrassende cognac, waar letten jullie op?

Het moet een aanvulling zijn op wat er al is. Zeker als we leveren aan restaurants zoals Hemelse Modder willen we graag dat zij hun klanten kunnen verrassen. De grote merken maken heerlijke cognac en zorgen met hun marketingbudgetten dat cognac wereldwijd bekend is. Het is knap hoe zij de smaak van een natuurproduct jaar in jaar uit constant kunnen houden. Maar wij willen restaurants en klanten de gelegenheid bieden juist iets nieuws te ontdekken.

cognac-proeven-11.jpg

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Hemelse Modder?

Via Jolijn. Zij werkt bij Hemelse Modder en deed vrijwilligerswerk op dezelfde camping in Frankrijk. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen.

Waar moet je op letten als je voor het eerst cognac gaat drinken? Hoe lees je het etiket?

Dat is best lastig. Er staat heel veel informatie niet op het etiket. Door ons persoonlijk contact met de boer komen we allerlei ins en outs te weten. Je kan bijvoorbeeld niet simpel zeggen, hoe ouder, hoe beter. Het is wel zo dat cognac naar mate hij langer heeft gerijpt zachter en complexer wordt. Als je begint met cognac drinken, is het niet aan te raden met deze oudjes te starten. Begin gewoon met een mooie VSOP en leer eerst die te waarderen.

Kan je cognac ook anders drinken dan na het diner met een sigaartje bij de open haard?

Zeker. Je kunt bijvoorbeeld een mix maken en de cognac als een soort cocktail drinken. Maar cognac smaakt ook goed bij sommige gerechten. Tijdens de proeverij bleek dat maar weer. De keuken had bijvoorbeeld een paté van konijn gemaakt. Dat was echt verrassend lekker. En het vleugje zout in de chocolade zorgde ervoor dat de smaken elkaar aanvulde en versterkten.

cognac-proeven-3.jpg

Klopt het vooroordeel dat het een mannendrank is?

Vanmiddag op de proeverij waren er bijvoorbeeld vijf vrouwelijke deelnemers en ook op andere proeverijen zien we het aantal groeien. De emancipatie in de cognacwereld is dus in volle gang.

Zijn wij Nederlanders goeie cognacdrinkers?

Nederland zit een beetje in de middenmoot. De cognacstreek is natuurlijk de enige plek in de wereld waar die wordt gemaakt maar de Fransen zijn niet de grootste afnemers. Amerika is echt een cognacland. Daar heeft bijvoorbeeld de rap-wereld de cognac echt omarmt. België doet het ook goed maar de cognacmarkt is gewoon een kleine markt.

Hebben jullie een cognac achtergrond?

Helemaal niet. Ik heb een assurantiekantoor en Eef is psychiatrisch verpleegkundige. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de romantiek. Het kneuterige, kleinschalige en ambachtelijke van de kleine boer. We zijn een professioneel bedrijf geworden maar het is en blijft hobby. Wij verkopen geen massa’s dozen of pallets. Wij zouden er op deze manier ook niet van kunnen leven. Natuurlijk verdienen we er iets aan maar dat gaat vooral weer op aan onze reizen om nieuwe cognacs te ontdekken. De zaak zorgt er dan voor dat een bourgondische ontdekkingsreis kan worden.

Wat is jullie persoonlijke favoriet?

Beide dwalen even af in gedachten. Het is natuurlijk makkelijk een dure cognac te kiezen en die zijn natuurlijk heerlijk.

Eef kiest uiteindelijk voor de Michelet Vieille Reserve. Dit is er een die je altijd kunt drinken. Eind van de middag of laat op de avond. Die is altijd goed.

Klaas kiest voor de Michelet VSOP. Vooral omdat de prijs-kwaliteit-verhouding gewoon fantastisch is. Eigenlijk ben ik elke keer als ik hem drink weer onder de indruk.

Klaas en Eef verkopen hun speciale cognacs via de website cognacnet.eu

cognac-proeven-8.jpg

Nieuwe workshop Cognac proeven op zondag 9 december 2018.

Inschrijven