Max Wastiaux

Max zit op ons bankje

Max werkt voor de Good Fish Foundation. Hij is gek op lekker eten en mede door zijn studie milieugeografie wil hij graag weten waar zijn eten vandaan komt. Een goede docent heeft hem op het spoor van de visserij gezet en nu probeert hij mensen te helpen kiezen voor goede, duurzame vis.

max-hemelse-modder-nieuwsbrief.jpg 

Hoe zijn jullie met Hemelse Modder in contact gekomen?
Wij zoeken contact met restaurants om te helpen bij het kiezen voor duurzame vis. Voor restaurants en hun gasten is het namelijk veel werk om dit zelf uit te zoeken. Hemelse Modder stond hier direct voor open.
 
Mag je van de Good Fish Foundation vis blijven eten?
Natuurlijk. Vis is lekker en zit boordevol voedingsstoffen die supergezond zijn. Wij willen de markt en de consument bewust maken om te kiezen voor duurzame vis. Het is onze misse te zorgen dat we overbeviste soorten en door schadelijke vangsttechnieken gevangen vis links laten liggen. Daar willen we bij helpen door het makkelijker en inzichtelijker te maken.
 
Hoe doen jullie dat?
De visketen is best complex en het is niet eenvoudig vast te stellen welke vis duurzaam is. We kijken waar de vis vandaan komt. Uit welk gebied en met name in welke zee die is gevangen. We kijken naar de vispopulatie en naar de vangsttechnieken die worden gebruikt. Daarnaast kijken we naar de productie van kweekvis. We werken samen met het Wereld Natuurfonds en andere organisaties om onze Viswijzer actueel te houden. Dit is een soort online gids waarin we aan de hand van deze verschillende factoren bepalen welke vis duurzaam is. We gebruiken daarvoor een stoplicht systeem. Je kunt onze Viswijzer ook downloaden als app op je mobiel.
 
Kun je een voorbeeld geven hoe ingewikkeld het is?
Neem bijvoorbeeld zeebaars. Momenteel is die enorm overbevist in de Noordzee. In de Middellandse Zee wordt veel zeebaars gekweekt. Deze gekweekte zeebaars heeft echter heel veel voedsel nodig dat weer wild wordt gevist en dat is minder duurzaam. Een aantal gekeurde kwekerijen is het wel gelukt zeebaars duurzaam te voeden en door die kwekerijen aan te bevelen, hopen we dat andere kwekerijen dit productieproces gaan overnemen. Het is constant in beweging want volgend jaar kan het weer anders zijn. Dat maakt het complex.
 
Hoe ben jij bij de Good Fish Foundation terecht gekomen?
Ik heb milieugeografie gestudeerd aan de UVA en voor mijn scriptie heb ik het onderwerp visserij gekozen. Ik heb daarvoor onderzoek mogen doen binnen vissersgemeenschappen in India en Ghana. Niemand in mijn familie zat in de visserij maar een goede leraar als Maarten Bavinck, die er mooi over kon vertellen, heeft mijn interesse aangewakkerd. Tijdens het maken van mijn scriptie ben ik met deze organisatie in contact gekomen en nu werk ik er. 
  
Hou je van uiteten?
Zeker. Ik heb in de horeca gewerkt, zowel in de keuken als achter de bar. Meestal kook ik thuis. Samen met mijn huisgenoten pakken we af en toe uit en proberen we een ‘sterrenmaaltijd’ te maken die we dan samen met vrienden opeten.
 
Naast jullie viswijzer zijn er ook een aantal keurmerken?
Wij adviseren de consument alleen te kijken naar de keurmerken MSC voor wilde vis en ASC voor kweekvis. Je wordt doodgegooid met keurmerken maar deze zijn echt betrouwbaar en onafhankelijk. Ze worden bij vangst als het ware op de vis geplakt en achtervolgen die tot in de supermarkt, de visboer of het restaurant. Helaas is nog maar 10% van alle vis gecertificeerd. Dat wil niet zeggen dat niet gecertificeerde vis niet duurzaam is. Juist voor deze grote groep niet gecertificeerde vis is onze Viswijzer handig.
 
Vind ik jullie stoplicht in de supermarkt?
Het grappige is dat bijna alle supermarkten alleen nog maar MSC of ASC gekeurde vis verkopen. Onze viswijzer is hier dus minder nodig en daar zijn we blij mee. De supermarkt kan dit natuurlijk makkelijk doen want ze verkopen maar een paar populaire soorten. De visboer of de chef van een restaurant wil je juist kennis laten maken met andere vissoorten. Het aanbod is daar veel groter. Om te bepalen of die vis duurzaam is, kan zowel de chef als de klant onze viswijzer raadplegen.
 
Is wild gevangen vis altijd goed?
Nee, zeker niet. Met name overbevissing kan hier een probleem zijn. In Europa is dit over het algemeen goed geregeld maar de rest van de wereld loopt hierin nog echt achter.
 
Kan je zeggen hoe dichter bij huis hoe beter?
Zeker niet. Voor veel producten geldt dit maar niet voor vis. Een aantal jaar geleden kwam Azië bijvoorbeeld heel slecht in het nieuws vanwege de zeer milieuonvriendelijke productie van tilapia en panga. Ze hebben de kweek echter drastisch aangepakt en verkopen daar nu een veel duurzamere variant.
 
Schuilt er een activist in je?
Een beetje. Ik maak me gewoon zorgen over hoe er soms over het belang van duurzaamheid in de politiek wordt gesproken en hoe makkelijk mensen dingen roepen. Ik ben een positieve, realistische activist en idealist. We moeten in oplossingen blijven denken en daarom past de Good Fish Foundation bij me. Samen de markt beter maken.
 
Heb je favoriet gerecht?
Dat is best een moeilijke vraag want ik lust eigenlijk alles. Als ik moet kiezen, vind ik Thais of Indiaas eten erg lekker. Ik vind het leuk om zelf curries te maken en dat is nog best lastig zonder zakjes currypaste.
 
En een favoriet drankje?
Een biertje met vrienden!

 

Kijk voor meer informatie over de Viswijzer op goedevis.nl.

Meer interviews