Melle Leegwater - Chocolatemakers

Melle Leegwater van Chocolatemakers uit Amsterdam vertelt hoe bijzonder hun repen chocolade eigenlijk zijn. De bonen van de Tres Hombres reep zijn bijvoorbeeld een half jaar onderweg vanuit Dominicaanse Republiek met het zeilschip de Tres Hombres. 

melle-leegwater-1.jpg 

De Tres Hombres reep is niet zomaar een reep?

Zeker, er zit een heel verhaal achter. Wij zijn chocolademakers die het hele productieproces in handen hebben. De bonen die we gebruiken voor de Tres Hombres reep komen van boeren uit de Dominicaanse Republiek. Ze worden samen met een lading koffiebonen en rum op het zeilschip de Tres Hombres naar Nederland vervoerd. Er staat dus niet zomaar een afbeelding van een zeilboot op de wikkel. Ze zijn een half jaar onderweg en we weten natuurlijk niet precies op welke de dag ze aankomen. Ze hebben namelijk echt geen motor aan boord. 

Jullie zijn dus geen gewone chocolade makers?

In 2011 kwamen studievrienden Rodney en Enver op het idee om chocolade op een echt duurzame manier te gaan maken. Daarnaast willen ze dat iedereen in de keten een eerlijke prijs ontvangt. En dat blijft onze missie, ook nu we als bedrijf behoorlijk groeien. Op een moment dat er geen enkele chocolademaker in Nederland nog het volledige productieproces in handen had, zijn we eerst op zoek gegaan naar de boeren die ons de bonen kunnen leveren.

Inmiddels doen we zelfs testen om het hele proces circulair te maken. Dat betekent dat de afvalstoffen van het waterschap worden verwerkt tot struviet. Dat kunnen de boeren in Dominicaanse Republiek gebruiken als mest. Hun grond kan daardoor weer herstellen.

tres-hombres-zeilschip.jpg

tres-hombres-aan-wal.jpg

 

Hoe ben je zelf bij de Chocolatemakers terecht gekomen?

Een oud-collega tipte mij op de vacature en ik was meteen enthousiast. We zijn een jong en groeiend bedrijf met ruimte voor veel eigen inbreng. Als accountmanager onderhoud ik het contact met onze klanten. Dat blijft toch het allerleukste. 

Kunnen mensen de fabriek bezoeken?

We krijgen inderdaad heel veel verzoeken. Mensen vinden het leuk om het hele productieproces te zien. Onze chocoladeproducten worden echt ambachtelijk gemaakt. We plannen per jaar enkele bezoekersevenementen. We gaan echter van Amsterdam-Noord verhuizen naar het Westelijk Havengebied en dat pand wordt beter ingericht om op regelmatige basis bezoekers te kunnen ontvangen.

tres-hombres-lading.jpg

Klopt het dat jullie alleen melk en puur chocolade maken?

Dat is inderdaad een bewuste keuze. Wij willen juist geen smaakjes aan de chocolade toevoegen maar zijn op zoek naar verdieping. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een 92% reep. Voor ons staat kwaliteit voorop. We zijn met een reep begonnen en verkopen nu drie zes basisrepen die we steeds verder door ontwikkelen. 

Wat is je persoonlijke favoriet?

Mijn favoriet is de Tres Hombres 40%. Maar de meest populaire reep is de Tres Hombres 75% reep die jullie nu cadeau geven. Onze klanten geven aan dat ze de krokante nibs die in deze reep zitten erg lekker vinden.

Kijk voor meer informatie op de website van Chocolatemakers.

 

Bekijk hier wie er nog meer op onze bankje zaten.