Orlando Lansdorf

Orlando zit op ons bankje.

Orlando Lansdorf omarmt de vrijheid. Hij heeft modellenwerk gedaan, Paradiso op z'n kop gezet, geacteerd in een speelfilm en werkt twintig uur in de week met veel plezier in ons restaurant.

 

orlando-zit-op-ons-bankje(1).jpg 

Hoe ben je bij Hemelse Modder terecht gekomen?

Hemelse Modder is een van mijn favoriete restaurants. Zeker eind Jaren tachtig en begin Jaren negentig kwam ik er vaak. In september had mijn vriend geregeld dat we hier weer gingen eten en zo raakten we aan de praat met Nienke (Beumer). Ik heb mijn telefoonnummer achter gelaten en een paar dagen later belde ze want ze zochten iemand voor twintig uur in de week in de bediening. 

En wat deed je hiervoor?

Wat niet eigenlijk? Mijn allereerste baantje in de horeca was in Nijmegen. Daarna heb ik veel in Den Bosch gewerkt. Ik ben vrij vroeg gestopt met studeren. Ik deed in die tijd van alles. Dankzij modellenwerk reisde ik veel en kwam ik op vele mooie plekken in de wereld. Daarnaast zat ik bij een semiprofessionele dansgroep waarmee we door het land toerden. Een hoogtepunt was ons optreden op het Tegentonenfestival in Paradiso.

Je bent een soort vrije vogel?

Ik denk zelfs dat ik in die tijd een beetje verwend was. Ik deed altijd waar ik zin in had en mijn ouders stimuleerden dat op hun manier ook. Mijn vader en moeder hadden een bedrijf en waren harde werkers. Mijn moeder zei altijd als ik klaagde dat ik iets anders moest gaan doen als ik het niet naar mijn zin had. Ik ben opgegroeid met een enorm werkethos. Tegelijk ben ik financieel altijd geholpen door mijn ouders maar dat heb ik me pas later gerealiseerd. Ik vond het leuk om de kansen te pakken die voorbijkwamen. Een jaar of zes geleden belde na twintig jaar een vriendin uit Brabant. Zij woonde in Italië en wilde samen met mij een hotel beginnen. Ik heb er even over nagedacht, en ben gegaan. Ik ben een jaar weggebleven. 

Ben je thuis ook zo ondernemend?

Mijn vriend Sam en ik vullen elkaar enorm aan. We lijken op elkaar maar zijn ook elkaars tegenpolen. Dat zorgt voor een mooie balans. Ik heb ook twee kinderen. Ik was wel eens bang dat ze zich voor mij zouden schamen. Ik ben openlijk gay, ik heb HIV, ik geef workshops over seksuele voorlichting en praat hier open over op tv en bladen. Gelukkig zijn zowel mijn kinderen als mijn vriend trots op me en laten ze me vrij. Op mijn beurt laat ik hun natuurlijk vrij waarin ze wel of niet meegaan. 

Hoe ben je in Amsterdam terecht gekomen?

Ik ben in Suriname geboren maar als baby met mijn ouders naar Den Haag verhuisd en vanaf mijn zesde ben ik in Veghel opgegroeid. Ik heb me eigenlijk nooit zo in de Surinaamse cultuur verdiept. Mijn zoon begint echter steeds meer vragen te stellen en zegt altijd trots dat zijn vader Surinamer is. Door zijn vragen verdiep ik me ook meer in mijn achtergrond. Het is leuk te ervaren dat kinderen dit met je doen. Mijn kinderen heb ik samen met een lesbische moeder. Ik zei vroeger altijd: “ik wil tien kinderen” en toen ik ontdekte dat ik op mannen viel, zei ik: “dan wil ik er vier!”. Ik heb nooit gedacht dat het dan niet kon.

Was horeca de rode draad voor jou?

Zeker. Ik heb bijna vijftien jaar fulltime in de horeca gewerkt. Mijn eerste echte fulltimebaan was in Den Bosch bij de Allerlei. Ik vond het best spannend maar naar een dag dacht ik: ”Dit is het!”. Ik ben mijn wijncursussen gaan volgen en andere papieren gaan halen. Gewoon omdat ik het leuk vond. We werkten keihard en met dat team ben ik steeds bevriend. Het was tevens mijn springplank naar Amsterdam. Ik wilde daar graag naar toe en Joop Braakhekke at vaak bij ons in Den Bosch. Hij sprak vol lof over ons als team. Toen ik naar Amsterdam wilde verhuizen, heb ik Le Garage gebeld en binnen een dag was ik aangenomen.

Wat doe je naast werken bij Hemelse Modder?

Ik ben trots op mijn workshop met de prikkelende titel ‘How to please your man!’. Deze workshop leert vrouwen juist niet langer seks te hebben voor de man maar voor zichzelf. Vandaag de dag blijkt dat nog steeds een eyeopener, ook voor jonge vrouwen van vijfentwintig. Ik doe ook af en toe cateringklussen. En ik heb net geacteerd in een speelfilm over het leven van Fien de la Mar. 

Hou je van koken?

Koken is echt een van mijn passies. We hadden op de vorige kaart bijvoorbeeld een paddenstoelensoep staan die ik heerlijk vond en ik ga die dan thuis toch proberen na te maken. Kijken of ik wat smaak betreft in de buurt kan komen. Ik kook altijd en mijn vriend eet graag dus ook wat dat betreft zijn we een goed stel. 

Heb je het naar je zin bij Hemelse Modder?

Ik heb het erg naar mijn zin en voel me ook echt gewaardeerd. Het leuke van hier werken is dat ik helemaal achter het product sta. Er is niets dat ik niet met grote glimlach aan mensen kan serveren. De kracht van Hemelse Modder is echt de gastvrijheid. Je bent welkom als je door de deur naar binnenkomt en we willen je een fijne avond bezorgen. Het valt me op dat het hele team het oprecht leuk vindt om hier te zijn. 

Heb je een favoriet gerecht?

De krokante viskoekjes zijn heel lekker maar ik kies toch voor gebakken kabeljauwfilet. Zeker als ik ga uiteten kies ik meestal voor vis. 

En je favoriete drankje?

Ik drink geen alcohol meer. Ik was een beetje een grootverbruiker maar vlak nadat mijn dochter is geboren heb ik besloten niet meer te drinken. Tijdens een diner drink ik dus meestal gewoon water.

Meer interviews