Samen aan tafel met...

Henriëtte en Elsbeth

Henriëtte Tomassen en Elsbeth Tijssen signeren het eerste exemplaar van hun prachtige boek Venusian Kitchen. Het idee hiervoor ontstond bij het verschijnen van het tweede kookboek van Hemelse Modder, waar Henriëtte aan meewerkte: "Ik werd zo blij van het maakproces en toen ik het boek ontving wist ik dat het tijd was voor een eigen boek, over liefde voor eten: de keuken van Venus."

henriette-en-elsbeth-hemelse-modder.jpg

Waar kennen jullie Hemelse Modder van?
Henriette: Toen ik op de Prins Hendrikkade woonde ging ik graag eten bij Hemelse Modder. Na mijn verhuizing naar de Stadionbuurt werd ik op een goed moment gevraagd om teksten te schrijven voor het restaurant. Dat deed ik met plezier uiteraard!
 
Waar kennen jullie elkaar van?
We waren buurvrouwen met kinderen op dezelfde school en maakten elke ochtend dezelfde wandeling en spraken elkaar regelmatig. Zo kwamen we erachter dat we een visie delen over hoe eten ons verbindt met onszelf, met elkaar en met de aarde.

Wat is het geheim voor een goede samenwerking?
Ons recept is ruimte houden voor elkaars ideeën en voor het toeval. We hebben een plan en varen samen een koers die we bijstellen bij met voortschrijdend inzicht. De afstemming gaat in goede harmonie, we waarderen elkaar en zijn open over alles.
 
Hoe is het idee van Venusian Kitchen ontstaan?
Henriette: Het eerste idee ontstond bij het verschijnen van het tweede kookboek van Hemelse Modder, waar ik aan mee heb gewerkt. Ik werd zo blij van het maakproces en toen ik het boek ontving wist ik dat het tijd was voor een eigen boek, over liefde voor eten: de keuken van Venus.
 
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Uit het dagelijks leven, door stil te staan en te zien hoeveel schoonheid er zit in de basale dingen. Inspiratie komt uit verschillende richtingen: kunst, liefde, familie, vriendschappen, de smeltkroes van de stad en de rust van het dorp.

henriette-en-elsbeth-dankbaarheid-hemelse-modder.jpg

Venusian Kitchen heeft ook een prachtige recensie in het NRC. Heb je daarop reacties gekregen?
We waren erg blij met de lovende recensie in NRC en kregen fijne reacties uit onze omgeving en via social media. Het gaf bovendien een zetje aan de bestellingen.
 
Welk recept moeten we zeker proberen?
Elsbeth: De kervelsoep en de kweeperengelei zijn mijn favorieten. Ook de nougat is een heerlijk gerecht om zelf te maken.
Henriette: Mijn aanrader is de heerlijke snijbiettaart met geitenkaasmousse. Dat gerecht is bij ons thuis een favoriet. En in dit seizoen zou ik kiezen voor de groentestoof met saffraan. 
 
Is er een gouden tip?
Leef zoals je liefhebt.
 
December is de maand van terugkijken en vooruitblikken. Hoe kijk je terug op dit jaar? En met welke verwachtingen kijk je naar 2021?
Afgelopen jaar heeft ons veel gebracht, ondanks de aanpassingen die van ons allemaal gevraagd worden. We hebben vijf jaar gewerkt aan ons boek en zijn blij dat het er nu is. In 2021 willen we graag spin offs ontwikkelen, daar verheugen we ons nu al op.
 
venusian-kitchen-cover-hemelse-modder(1).jpgVenusian Kitchen is een culinair fotoboek waar beeld, poëzie, recepten en verhalen over eten samenkomen. Het boek nodigt uit om te genieten van wat er is en om te zorgen voor jezelf, voor elkaar en de aarde. Venusian Kitchen is eenvoudig te bestellen en wordt zo snel mogelijk opgestuurd.

 

henriette-en-elsbeth-overvloed-hemelse-modder.jpg