Samen aan tafel met Ben en Henk

Vrienden voor het leven Ben en Henk.

Ben en Henk leerde elkaar kennen in de brugklas in Aalten. Studies, kinderen of verhuizingen staan regelmatig contact houden niet in de weg. Lekker eten is de verbindende factor tijdens de vele weekendjes in Haarlem, Groningen, Amsterdam of elders in het land.

ben-en-henk-hemelse-modder.jpg
 
Hoe kennen jullie Hemelse Modder?
Ben: Al heel lang. Zo’n beetje vanaf het moment dat het restaurant hier op de Oude Waal zit. Jacqueline, mijn toenmalige vriendin en huidige vrouw, kende het via iemand die hier werkte.
Henk: Ik ken het via Ben. Sinds een jaar of acht spreken we hier regelmatig met z’n tweeën af om een hapje te eten en even bij te praten. Ik woon namelijk in Groningen en werk regelmatig in Utrecht en Den Haag. Op de weg terug naar Groningen, treffen we elkaar dan vaak hier.
 
Jullie kennen elkaar al heel lang?
Henk: Dan gaan we terug naar de oudheid, meer dan 50 jaar geleden. Wij kennen elkaar sinds de brugklas in Winterswijk. Ik herinner me niet zozeer een speciale aanleiding maar we vormden met een aantal dorpsgenoten een vriendengroepje.
Ben: Met een man of acht gingen we na de brugklas verder op het atheneum in Aalten en toen werd het contact nog intensiever. We fietsten namelijk 13 kilometer heen en terug van Winterswijk. Op de een of andere manier is me altijd bij gebleven dat de start van onze brugklastijd parallel liep met de Praagse Lente in Tsjecho-Slowakije in 1968.
 
Daar begon een vriendschap voor het leven?
Ben: Dat wisten we toen nog niet maar het duurde allereerst de hele middelbareschooltijd.
Henk: En dat terwijl we niet dezelfde lessen volgden. Jij was meer alfa en ik zat in de bèta-hoek. Een paar vakken overlapten we maar het contact was meer buiten schooltijd om. Zeker toen we ook samen het uitgaansleven in de Achterhoek gingen ontdekken.
Ben: Daarna zijn we allebei naar Amsterdam verhuisd om te studeren. Ik kwam vrij snel terecht op Uilenstede in Amstelveen en Henk had een kamer gevonden op de Amstelkade bij een hospita. Hij studeerde scheikunde en ik rechten.
 
Wat voor eters waren jullie in je studententijd?
Ben: Ik herinner me dat we veel zelf kookten. Het was nog niet de tijd dat alles thuisbezorgd werd. In Uilenstede kookten we meestal in groepen. We hadden zo’n vier pitten voor een hele eenheid. Op zondag aten we vaak bij Henk een Hollandse maaltijd met gebakken aardappeltjes, braadworstje en sperziebonen.
Henk: Daarna sprongen we op de fiets en gingen we naar Ben. Ik had geen tv in die tijd en we wilden toch graag Studio Sport kijken.
Ben: Zelf kookten we de eerste tijd vaak wat we van onze ouders hadden geleerd. Op Uilenstede kwamen we meer in aanraking met andere keukens. De ene dag vegetarisch, de andere dag Surinaams of Antilliaans.
 
In die tijd verloren jullie elkaar een tijdje uit oog?
Ben: Ik denk dat we elkaar zo’n jaar of drie niet of nauwelijks hebben gesproken. We maakten allebei nieuwe vrienden en verkenden de stad.
Henk: Ik leerde in die tijd mijn huidige vrouw Ellen kennen en had dus andere prioriteiten. Op de dag van de kroning kregen wij een woning toegewezen in West en Ben herinnert zich dat ik in die periode weer contact heb opgenomen. Zelf weet ik dat niet meer zo precies.
Ben: Je hebt waarschijnlijk een kaartje gestuurd of gebeld. Ik herinner me wel dat jij het initiatief hebt genomen. Niet lang daarna leerde ik mijn huidige vrouw Jacqueline kennen.
Henk: Toen begon het volwassen leven. Ik heb twee dochters gekregen en Ben een zoon. Wij zijn via Voorschoten naar Groningen verhuisd en Ben is later in Haarlem gaan wonen. We hebben altijd contact gehouden en omdat we niet bij elkaar in de buurt woonden, werden het vaak weekendjes en soms gezamenlijke vakanties. Een avond uitgebreid tafelen en de dag erna een lekkere lange wandeling maken.
 
Hoe zag dat samen tafelen eruit?
Ben: We organiseerden zo’n weekend een paar keer per jaar en tot in hun pubertijd gingen de kinderen mee. In mijn gezin was Jacqueline de creatieve kok en Henk was in zijn gezin de keukenprins.
Henk: In die tijd kookte ik zowel vaak de dagelijkse maaltijd door de week als speciale gerechten tijdens etentjes met vrienden. Het is voor mij een soort ontspanning. Ik werk veel met mijn hoofd en bij het koken ben ik echt even met mijn handen bezig. Ik hou ervan uit te proberen, voel me vrij in de keuken en durf van het recept af te wijken.
Ben: Tijdens die weekenden is het dan echt een lange avond samen aan tafel, wijntje erbij en lekker bijkletsen.
 
Heb je een gouden tip?
Henk: Mijn ontdekking van het laatste jaar is de coq a la bière in plaats van de coq au vin. De kip lekker laten garen in een donker Belgisch biertje. Dit gerecht ben ik toevallig in een blaadje tegengekomen en is de favoriet van dit moment. 
Ben: Wij eten sinds mei vorig jaar geen vlees meer en we hebben echt opnieuw moeten leren koken. Sindsdien ben ik ook meer gaan koken. We wilden niet alleen maar het vlees vervangen door groenteballetjes. Ik heb dus echt leren vegetarisch koken zonder vleesvervangers. 
Henk: Ik hou ervan voor grote groepen te koken. Niets is mooier dan werken met grote pannen in een grote keuken en zorgen dat het eten mooi wordt opgediend.
 
Wat doen jullie in het dagelijks leven?
Henk: Ik werk bij de inspectiedienst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ik ben beleidsambtenaar in de sfeer van toezicht en handhaving op milieugebied in Europa.
Ben: Tot afgelopen zomer werkte ik als griffier van de gemeente Haarlem en later Zaanstad. Sinds de zomer ben ik deels gepensioneerd, doe ik vrijwilligerswerk en werk een aantal uur op freelancebasis. En ik heb me dus toegelegd op vegetarisch koken.

Wil je jouw verhaal over lekker eten met ons delen?

We zijn op zoek naar mensen die houden van lekker eten. Mensen die houden van uit eten en van koken. Mensen die hun hand niet omdraaien om vrienden of familie een keur aan gerechten te serveren. Mensen die van elke maaltijd een feestje weten te maken.

Stuur een mailtje naar info@hemelsemodder.nl. Als we jouw inzending uitkiezen, maken we een interview en een leuke foto voor onze website. Als dank bieden we je een etentje aan voor twee personen in ons restaurant.

Ons kookboek SAMEN AAN TAFEL is de inspiratie voor deze interviewserie. Een kookboek met heerlijke recepten uit onze keuken en waarin we aandacht schenken aan de rijke geschiedenis van de Nieuwmarktbuurt en aan de mensen die er wonen.

Meer interviews