Samen aan tafel met Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit is als hoogleraar epidemiologie en infectieziekten verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health. 

goudsmit-door-julie-blik-op-ons-bankje(1).jpg 

Overvallen door corona

Net als iedereen werd ook viroloog en epidemioloog Jaap Goudsmit overvallen door het coronavirus. Hij beschrijft in zijn nieuwe boek Vrij van corona. Het begin van een nieuw tijdperk wat een jaar onderzoek door duizenden onderzoekers overal ter wereld opleverde en hoe feit van fictie te onderscheiden.

Waar staan we nu? En hoe kunnen we een pandemie in de toekomst voorkomen?

Hij geeft antwoord mét kennis van zaken, want hij doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen mens en virus en is één van de belangrijkste aidsonderzoekers ter wereld.

Vrij van corona - Het begin van een nieuw tijdperk

Jaap Goudsmit is als hoogleraar epidemiologie en infectieziekten verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health.  Afgelopen zomer was hij te gast bij Zomergasten. Op 2 februari verscheen zijn boek Vrij van corona - Het begin van een nieuw tijdperk, waarin hij laat zien dat de wetenschappelijke vooruitgang de kennis heeft geleverd om pandemieën het hoofd te bieden. De oorzaak was binnen een paar maanden aangewezen en gekarakteriseerd, virustesten werden binnen een paar maanden gemaakt, vaccins werden binnen het jaar getest en kwamen meteen beschikbaar.

goudsmit-j-vrij-van-corona-op-ons-bankje(1).jpg

Een nieuw tijdperk

Volgens Goudsmit is er een nieuw tijdperk aangebroken: het immunoceen, het tijdperk waarin we wereldwijd in staat zijn ons te beschermen tegen aandoeningen die onze levensverwachting en onze kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.