Samen aan tafel met Rick en Saskia

Met Rick en Saskia

Rick Huigen is de chef-kok van restaurant Hemelse Modder. Samen met zijn vriendin Saskia woont hij in het centrum van Almere tussen lokale winkels en restaurants. Voor Rick was het als kind al duidelijk dat hij kok zou worden. Ook thuis kookt hij graag. Saskia en Rick eten meestal gezellig aan de bar en als ze een feestje geven of vrienden over de vloer hebben, maakt Rick het liefst veel verschillende kleine hapjes waar ze dan samen aan de bar of in de woonkamer van genieten.

rick-en-saskia-hemelse-modder.jpg

 

Waar is je passie voor eten en koken ontstaan?
Ik heb het gevoel dat ik als kok ben geboren. Ik zei als kind al dat ik kok wilde worden. Ik wilde geen brandweerman of voetballer worden. Niet dat ik thuis steeds aan het koken was maar ik ging wel vaker mee met mijn moeder die werkte in de catering. Zo is het begonnen. Een opleiding kiezen was nooit een probleem. Vanaf de middelbare school heb ik voor de horecarichting gekozen.
 
Wat vind je leuk aan koken?
Het is vooral het doen. Iets maken, proeven en verfijnen. Het creëren van een gerecht. Ik heb niet een speciale voorkeur voor bakken of patisserie. Ik vind het leuk om te werken met een groot stuk rundvlees of wild. Het is dankbaar om te maken maar ook mooi om te presenteren. Stoofvlees maak ik ook graag maar daar houdt Saskia niet van dus dat maak ik regelmatig bij Hemelse Modder als personeelseten. Wij zitten elke dag, aan het einde van de middag, voor het restaurant opengaat met de collega’s samen aan tafel. Het is leuk daar iets speciaals van te maken.
 
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik hou ervan mezelf uit te dagen. Als ik een gerecht maak, wil ik het beter doen dan de vorige keer. Het is niet dat ik een chef-kok als voorbeeld heb maar mijn kast staat vol met kookboeken. Daar haal ik veel ideeën uit. Het internet is ook een inspiratiebron. Daar zie ik af en toe foto’s van gerechten die me aanspreken. Soms let ik dan niet op de ingrediënten maar is het vooral de kleurencombinatie die me op een idee brengt.
 
Naast je werk ga je weer naar school?
Klopt, ik volg een verdiepingsopleiding voor koks van twee jaar. Dat is één dag in de week. Mijn diploma’s heb ik natuurlijk maar in deze opleiding gaan we dieper in op het creëren van gerechten. We krijgen bijvoorbeeld een workshop over vis en vervolgens gaan we met de klas aan de slag om er een mooi gerecht van te maken. Je leert dan echt veel van elkaar.
 
Ben je thuis ook de kok?
Ik kook thuis ook graag. Als Saskia en ik samen thuis eten dan kook ik altijd. Als Saskia alleen thuis is kookt ze eenvoudig en maakt ze een eenpansgerecht. Met familie of vrienden op bezoek kook ik het liefst verschillende hapjes of gangen die we dan samen in de woonkamer opeten.
 
Heb je een favoriet ingrediënt?
Zelf hou ik erg van kruidnagel maar dat moet je goed weten te gebruiken omdat het makkelijk kan overheersen. Kruidnagel is natuurlijk lekker in een stoofschotel, maar ook heerlijk in pompencrème of bramenijs. Ook hou ik ervan met groenten te werken voor mooie kleuren en verrassende smaakcombinaties. Pastinaak en gember is z’n fijne combinatie. En snijbiet geeft mooie kleurschakeringen van groen, rood en geel op het bord.
 
Heb je wel eens een misser in de keuken gehad?
Natuurlijk. Ik experimenteer heel veel. Soms weet je het al van tevoren maar wil je toch iets proberen. Zo heb ik een keer geprobeerd vis met rauw ui te combineren. Ik kwam er snel achter dat deze combinatie niet zou gaan lukken. Ik ben er nuchter in. Je moet blijven proberen om te ontdekken. Soms mislukt er iets en dan begin ik weer opnieuw.
 
Heb je bij Hemelse Modder gerechten die je graag maakt?
De patés maak ik graag. Dat is toch spannend. Je maakt een mengsel, dat gaat twee uur in de oven en daarna in de koeling. De volgende dag weet je pas echt of de paté goed is gelukt. Dan pas zie je of ie goed strak is en er geen luchtbelletjes inzitten. De temperatuur kun je meten en door ervaring weet ik nu wat ik moet doen om een goeie paté te maken. Het eindresultaat zie pas echt als je hem losmaakt uit de vorm.
 
Nog een tip voor iemand die gek is van koken?
Als je echt geïnteresseerd bent in eten is het boek ‘Over eten en koken’ van Harold McGee een aanrader. Het is geen kookboek maar een boek over de chemie in de keuken en de geschiedenis van voedingswetenschappen. We gebruiken het veel op school en je leert veel over de verschillende producten.

Meer interviews