Yvo Pieksman - Wijnimport Pieksman

Yvo Pieksman is al bijna tien jaar een van onze wijnleveranciers. Hieronder vertelt hij over zijn passie voor wijn en zijn winkel in Watergraafsmeer.

yvo-pieksman(1).jpg

Wanneer is de samenwerking met Hemelse Modder begonnen?

Ik denk dat we al bijna 10 jaar samen wijnproeven. Regelmatig spreken we af, bespreken we de menu’s en gaan we op zoek naar mooie wijnen voor het seizoen.

Hoe ben jij in de wijn terecht gekomen?

Wijn stroomt door mijn aderen. Mijn ouders zijn begin jaren zestig begonnen met een groothandel in Franse wijnen. Vanaf mijn kindertijd ging ik al mee naar wijnboeren in Frankrijk. Op mijn kinderkamer hingen posters van chateau ‘huppelepup’ en stonden bijzondere showmodel-flessen. Zo’n zestien jaar geleden zijn mijn ouders met pensioen gegaan en hebben ze het bedrijf verkocht.

Zelf heb ik bedrijfskunde gestudeerd, heb ik in wijnbars in London gewerkt en een tijd geleefd en gewerkt bij een wijnboer Bordeaux.

Een paar jaar na zijn pensioen ben ik samen met mijn vader deze nieuwe zaak begonnen. 

Vertel eens iets meer over de winkel in Watergraafsmeer?

Het is de voortzetting van een familiebedrijf. We importeren alleen biologische en biodynamische wijnen. Wij werken samen met kleine wijnboeren die met passie zo duurzaam mogelijk wijn produceren. Dit betekent natuurlijk dat de wijn elk jaar echt anders is. Dat houdt het spannend.

Onze winkel is niet gesorteerd op land of prijs. Voor ons is belangrijk wat u gaat eten, voor welke gelegenheid u wijn zoekt of hoeveel u wilt besteden. Als we dat weten, gaan we op avontuur.

Hoe vind je die kleine boeren, ben je veel op reis?

Veel contacten leg ik via kleine beurzen of proeverijen waarvoor ik word uitgenodigd door biologische wijnboeren. Maar ook via-via als ik op reis ben. Iedereen kent elkaar en brengt je graag met anderen in contact.

Proef je alle wijnen zelf?

Alle wijnen die ik inkoop, heb ik geproefd. Ik wil natuurlijk weten wat ik verkoop. Het kan wel zo zijn dat iemand in de winkel komt en een wijn kiest die ik voor het laatst drie maanden geleden heb geproefd. Dan proef ik weleens opnieuw. 

Heeft de prijs van wijn echt iets met kwaliteit te maken?

Ja, toch wel. Ik zou zelf nooit een wijn onder de zeven euro kopen. Ga maar na. Een wijn onder de vijf euro die uit Australië of Chili per schip naar Nederland komt. De fles kost geld, de accijns en de importeur, de groothandel en de wijnboer wil iets verdienen. Met kwaliteitswijnen kan dat natuurlijk niet. 

Wat is je persoonlijke favoriet?

Dat vind ik heel moeilijk. Op het moment drink ik graag lichtere rode wijnen zoals Beaujolais of Pinot Noir. Het is voor mij niet zo zeer afhankelijk van het seizoen maar meer van de stemming, het moment of wat ik eet. Ik kies namelijk de wijn die ik wil drinken bij een gerecht en niet de wijn die toevallig open staat. 

Organiseren jullie proeverijen?

Zeker. Een paar keer per jaar doen we een overzichtsproeverij. Dan trekken we op zondagmiddag een kleine honderd flessen open en dan kan iedereen langslopen om te proeven. Op zaterdag hebben we altijd wel een paar wijnen openstaan die je kunt proeven. De winkel is echt geworden zoals ik het voor ogen had. Een soort georganiseerde, informele nonchalance. Een sfeer van; kom binnen, waar heb je zin in?

 

De winkel van Yvo vindt u op de Hogeweg 19 in Amsterdam-Watergraafsmeer of kijk voor meer informatie op de website.