Zoran

Zoran werkt al ruim tien jaar in de horeca en sinds anderhalf jaar bij Hemelse Modder.

Lees hier hoe hij begon als lasser, ging afwassen in een restaurant en daar zijn ware passie voor patisserie ontdekte.

zoran-gligoric.jpg

Wat is jouw rol in de keuken?

Noem mij maar de patissier. Ik hou van bakken en desserts maken. Dat is mijn plek in de keuken, daar ligt mijn hart.

Heb je altijd kok willen worden?

Toen ik op de middelbare school moest kiezen, heb ik wel even gedacht aan kok worden. Ik zag die jongens in die mooie pakken maar ik heb toen toch voor metaal gekozen. Ik heb een opleiding gevolgd in de metaaltechniek.  Als lasser. Ik wilde graag net als mijn vader onderwater lasser worden. Dat vond ik leuk en ik heb ook mijn lasdiploma’ s gehaald.

Hoe ben je dan in de horeca terecht gekomen?

Toen ik van school kwam en als lasser aan de slag wilde, was er gewoon weinig werk. Ik ben toen gaan afwassen in de keuken van een restaurant.

En daar ging voor mij een andere wereld open. Ik werd af en toe bij de keukenwerkzaamheden betrokken en toen ontdekte ik dat ik het verfijnde van de patisserie leuk vond. Klein en precies werken om een gerecht mooi te maken. Zo vond ik mijn passie.

Ik ben toen terug naar school gegaan en heb de horecaopleiding gevolgd. Met natuurlijk nog een extra jaar patisserie specialisatie. Daarna heb ik in veel restaurants gewerkt en uiteindelijk ben ik anderhalf jaar geleden bij Hemelse Modder begonnen.

Kook je thuis uitgebreid?

Thuis eet ik meestal makkelijk maar ik maak niet alleen eenpansgerechten. Ik moet toch goed voor mezelf zorgen. Meestal bak ik een stukje vlees of vis en ik maak ook altijd een lekkere salade voor de vitamientjes.

Als de familie komt eten, wil ik die natuurlijk - net als hier - verrassen en blij maken. Het voor- en hoofdgerecht hou ik dan simpel en met het dessert pak ik dan echt uit. Ik vind het dan leuk een over-de-top dessert te maken met vele smaakcombinaties.

Hoe bedenken jullie een nieuw dessert?

Als we een nieuw dessert bedenken dan is dat teamwork. De chef, souschef, iedereen is erbij betrokken. We zorgen dat er eerst een idee op papier is en van daaruit gaan we het gerecht maken, spelen met smaakcombinaties, proeven en opnieuw proberen totdat we echt tevreden zijn. Dit is een creatief proces waar ik echt van geniet.

Favoriet dessert?

Mijn favoriet op de huidige kaart is de speculaasparfait. Deze past helemaal bij het seizoen en ik hou van specerijen en noten.  

speculaasparfait-1.jpg

Favoriet drankje?

Ik hou wel van een biertje maar iets sterks na het eten vind ik echt lekker. Mijn ouders komen uit voormalig Joegoslavië en daarvan ken ik rakija, een soort grappa. Lekker bij de koffie en na het eten. Mijn oma stookt haar eigen rakija dus als we daar op vakantie zijn, nemen we altijd een voorraadje mee naar huis.