Gepofte Bretonse uien

gevuld met uien-linzenragout en Friese nagelkaas
 

gepofte-bretonse-uien.jpg


8 Personen

 

200 G PUYLINZEN

16 GROTE ZOETE WITTE UIEN, ONGEPELD

GROF ZEEZOUT

 

VULLING:

3 SJALOTTEN, GESNIPPERD

200 G KNOLSELDERIJ, IN FIJNE BLOKJES

350 G BOTER

2 TENEN KNOFLOOK, FIJNGEHAKT

250 G BLOEM

5 DL GROENTEBOUILLON

150 G GERASPTE GRUYÈRE KAAS

150 G FRIESE NAGELKAAS, IN KLEINE BLOKJES

2 EL BIESLOOK, FIJNGESNEDEN

ZOUT, PEPER EN CAYENNEPEPER

 

Kook de linzen in ongeveer 30 minuten in gezouten water gaar. Verhit intussen de oven op 180C.

 

Snij van de uien aan de onderkant een plakje af zodat ze rechtop kunnen blijven staan. Snij een pakje van de bovenkant af. Bewaar de kapjes. Laat de schil van de uien zitten. Bestrooi de uien met zeezout en pof ze in de oven afhankelijk van de grootte in 25 . 30 minuten op beetgaar. Laat ook de kapjes meebakken tot ze gaar zijn. Haal de uien uit de oven (laat de oven aan staan). Hol de uien uit, en laat daarbij de buitenste 2 ringen zitten zodat de uien niet inzakken. Hak de verwijderde ui fijn.

 

Fruit voor de vulling sjalot en knolselderij in de boter op laag vuur. Voeg knoflook en bloem toe en laat die terwijl je voortdurend roert, 3 minuten op laag vuur meebakken. Voeg de groentebouillon toe en laat het mengsel ongeveer 6 minuten op het vuur staan. Roer af en toe. Voeg linzen, gehakte ui en alle kaas toe. Laat de vulling, terwijl je zo en dan roert, goed warm worden. Roer er ten slotte bieslook door.

 

Vul de uien met de ragout en verwarm ze ongeveer 8 minuten in de oven tot de ragout warm en smeu.g is. Zet vlak voor het serveren de uienkapjes er weer op. Serveer de linzen erbij.

 

BIJGERECHT PUYLINZEN:

250 G PUYLINZEN

1 TEEN KNOFLOOK, GEKNEUSD

GROENTEBOUILLON

125 G UI, GESNIPPERD

125 G WINTERPEEN, IN BLOKJES VAN 3 MM

125 G KNOLSELDERIJ, IN BLOKJES VAN 3 MM

2 TL VERSE ROZEMARIJN, FIJNGEHAKT

2 EL OLIJFOLIE

ZOUT EN PEPER

 

Kook de linzen met de knoflook in groentebouillon in ongeveer 30 minuten gaar en giet ze af. Verwijder de knoflook. Fruit in een koekenpan de groenten met de gehakte rozemarijn in olie en meng ze met de linzen. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.