Taart van snijbiet met mousse van Hollandse geitenkaas

taart-van-snijbiet.jpg

SNIJBIETTAART:

2 KG SNIJBIET

1 GROTE UI, GESNIPPERD

1 TEEN KNOFLOOK, FIJNGEHAKT

PEPER EN ZOUT

125 G PIJNBOOMPITTEN, GEROOSTERD

125 G ROZIJNEN, GEWELD IN WARM WATER

150 G PARMEZAANSE KAAS, GERASPT

3 EIEREN, LOSGEKLOPT

OLIJFOLIE OM IN TE VETTEN

1 PAK FILODEEG

2 EIDOOIERS, LOSGEKLOPT

 

GEITENKAASMOUSSE:

250 G JONGE BETTINE GEITENKAAS

2,5 DL SLAGROOM

2 EL VERSE PETERSELIE, FIJNGEHAKT

 

 

Verhit de oven tot 200 ÅãC. Blancheer de snijbietbladeren en spoel ze af onder koud stromend water. Snij ze fijn, leg ze in een vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

 

Fruit ui en knoflook en voeg wanneer ze glazig zijn de pijnboompitten en rozijnen toe. Meng het uienmengsel met de fijngesneden snijbiet, meng er de Parmezaanse kaas en de eieren door. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

 

Leg het filodeeg in een ingevette springvorm en laat daarbij de deegvellen over de rand hangen. Kwast ze in met losgeklopte eidooier. Leg er een nieuwe laag filodeeg op en bestrijk dat opnieuw met ei.

 

Verdeel de vulling over het deeg. Vouw het overhangende deeg over de vulling, zodat een deel van de vulling bedekt is. Leg de rest van het filodeeg over de vulling. Bestrijk de taart met olijfolie en bak hem in de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin (bestrijk hem halverwege die tijd met overgebleven eidooier).

 

Meng de geitenkaas voorzichtig met de slagroom, zout en peper naar smaak, en peterselie. Serveer een bolletje geitenkaasmousse bij of op een stuk van de taart.