Terrine van noten en Beemsterkaas

Met tomatensaus

terrine-van-noten.jpg

(8 personen)

  

Nodig

250 G GEMENGDE NOTEN (HAZELNOOT, WALNOOT, CASHEWNOOT)

100 G SJALOTJES, GESNIPPERD

135 G TOMATENBLOKJES, UITGELEKT

3 EIEREN

150 G BELEGEN BEEMSTERKAAS, GERASPT

2 EL VERSE SALIE, FIJNGEHAKT

2 EL VERSE TIJM, FIJNGEHAKT

1 EL VERSE MUNT, FIJNGEHAKT

2 EL VERSE PETERSELIE, FIJNGEHAKT

2½ G GEDROOGDE GIST

SAP VAN ¼ CITROEN

ZOUT EN PEPER

 

Bereiding

Verhit de oven tot 170 °C.
Meng voor de terrine de gedroogde gist met warm water.
Rooster de noten in de oven tot ze beginnen te geuren, maar laat ze niet te verkleuren.
Laat afkoelen en hak ze fijn, maar niet tot poeder.
Meng in een schaal de rest van de ingrediënten tot en met zout en peper naar smaak.
Doe mengsel over in een met bakpapier bekleed cakeblik en bak ongeveer 1 uur in de oven.
 

 

Tomatensaus
 

 

500 G UI, GESNIPPERD

2 EL VERSE TIJM, ALLEEN DE BLAADJES, FIJNGEHAKT

KNOFLOOKOLIE

½ BLIKJE TOMATENPUREE

1 DL RODE WIJN

2 BLIKKEN TOMATENBLOKJES

SCHEUTJE RODE WIJNAZIJN

 

Fruit voor de saus de ui en tijm in knoflookolie tot de ui begint te kleuren.
Doe de tomatenpuree erbij en laat die een paar minuten meebakken.
Roer de wijn erdoor. Laat het vocht een beetje inkoken.
Voeg dan de tomatenblokjes toe en laat de saus op laag vuur inkoken.
Breng hem op smaak met zout en peper en eventueel wat rode wijnazijn.
 

 

Snij de warme terrine in plakken en serveer die met de tomatensaus.

 

 

Bijgerecht

Geroosterde wortels
 

 

 

300 G WINTERPEEN, IN STUKKEN

300 G PAARSE WORTEL, IN STUKKEN

300 G GELE OERWORTEL, IN STUKKEN

225 G SJALOTJES, GEPELD

2 EL OLIJFOLIE, EXTRA VERGINE

1 TL GROF ZEEZOUT

1 TL GEKNEUSDE ZWARTE PEPERKORRELS

ENKELE TAKJES TIJM

ENKELE TAKJES ROZEMARIJN 

 

Verhit de oven tot 225 °C.
Leg de wortels met de rozemarijn en tijm in een braadslee, sprenkel er olijfolie, zout en peper over en rooster ze 40 à 50 minuten in de oven tot beetgaar.
 

 

Dit recept staat in ons kookboek 'Seizoenskoken'. Bijzondere gerechten die thuis makkelijk te bereiden zijn, verdeeld over de vier seizoenen. U kunt het kookboek hier bestellen.